Tvillingarna Sabina och Ursula Eriksson kastade sig framför trafiken på motorvägen.
Tvillingarna Sabina och Ursula Eriksson kastade sig framför trafiken på motorvägen. - Foto: Staffordshire Police och Motorway cops/BBC

Svenska tvillingsystrarnas brottsturné: Knivmord, psykos och våld mot polisen

Ursula och Sabina Eriksson, födda 3 november 1967, hade en till synes vanlig uppväxt i värmländska Sunne. Men uppväxten till trots kom tvillingarna att bli en del av en rad händelser som var allt annat än vanliga – och som förbryllade en hel värld år 2008.


I maj 2008 var Ursula Eriksson, som då bodde i USA, på besök hos sin tvillingsyster Sabina Eriksson i irländska Mallow. Men kort efter ankomsten, den 16 maj, lämnade både Ursula och Sabina Mallow för Liverpool via färja. 

När de väl anlänt till Liverpool, under morgonen den 17 maj, gjorde de en orosanmälan gällande Sabinas barn vid en lokal polisstation innan de klev på en buss mot London. 

Tvillingarna nådde dock aldrig huvudstaden, utan resan tog istället en minst sagt förbryllande, och blodig, vändning. 

Tvingas kliva av bussen

Efter bara drygt en timmes bussfärd lämnade Ursula och Sabina bussen vid en bensinstation belägen längs med motorvägen M6 utanför staden Stoke-on-Trent. 

Enligt en polisrapport som senare upprättades lämnade de två kvinnorna bussen på egen begäran efter att de mått dåligt, men enligt busschauffören hade han tvingats stanna och slänga av kvinnorna eftersom de betedde sig underligt. 

Motorvägen M6. Foto: Rui Vieira/TT

Även efter att de klivit av bussen väckte kvinnornas märkliga beteende misstankar – denna gång hos butikschefen vid bensinstationen. Hon tillkallade polis eftersom att hon misstänkte att kvinnorna hade sprängämnen i de väskor de så hårt klamrade sig fast vid. 

Men polisen, som kort därefter anlände till platsen, lät sig övertygas om att kvinnorna varken utgjorde någon fara för andra eller sig själva. Den bedömningen visade sig vara felaktig, och fick senare dödliga konsekvenser.

Ursula och Sabina Eriksson kastar sig ut i trafiken

Tvillingarna lämnade bensinstationen till fots och sågs senare, via övervakningskameror på M6, gå längs med den kraftigt trafikerade motorvägens mittremsa. Vid flera tillfällen försökte de korsa motorvägen, utan att lyckas.

Ursulas och Sabinas livsfarliga agerande gjorde att flera patruller från den brittiska trafikpolisen kallades till platsen. Väl där bedömde de situationen som lugn och tvillingsystrarna rökte och småpratade med polisen. 

Ursula Eriksson kastar sig ut i trafiken. Bildkälla: Motorway Cops/BBC

Men i samband med att ytterligare en patrull anlände till platsen och blev informerade om vad som hänt upphörde lugnet. Plötsligt rusade Ursula rakt ut på motorvägen och in i sidan av en förbipasserande lastbil som färdades i 90 kilometer i timmen. 

Bara sekunder efter Ursulas kollision med lastbilen sprang Sabina ut i vägen och blev påkörd av en personbil.

Mirakulöst nog överlevde tvillingsystrarna. Ursula skadades dock svårt: bägge hennes ben krossades. Detta medan Sabina var medvetslös i omkring 15 minuter. 

Tvillingarna attackerar polis och vårdpersonal

En ambulanshelikopter tillkallades, men när vårdpersonalen försökte hjälpa Ursula skrek hon "jag vet att ni inte är verkliga", samtidigt som hon spottade och rev dem. 

Sabina, som nu var vid medvetande, skrek till Ursula att polisen och vårdpersonalen skulle stjäla hennes organ, för att sedan resa sig upp från marken. 

Sabina Eriksson attackerar polis. Bildkälla: Motorway cops/BBC

Hon slog därefter en polis i ansiktet och sprang sedan ännu en gång ut i trafiken på motorvägen. Privatpersoner och patruller på plats lyckades emellertid förhindra att Sabina skadades ytterligare. Hon sövdes ned och togs till sjukhus.

Vid denna tidpunkt misstänkte polisen, på grund av systrarnas snarlika beteenden, att det rörde sig om en självmordspakt eller droganvändning.

En olycka kommer sällan ensam

Medan Ursula, som hade flera frakturer på sina ben, blev inlagd på sjukhuset, spenderade Sabina bara fem timmar på sjukhuset. Hon hade klarat sig undan allvarliga skador och togs därför till polisstationen i Stoke-on-Trent. 

Efter att ha erkänt att hon slagit en polisman och olovligen befunnit sig på motorvägen till fots blev Sabina frisläppt utan någon psykiatrisk undersökning den efterföljande dagen. 

Sabina Eriksson. Bildkälla: Staffordshire Police

I samband med den korta tiden i polisens förvar ska Sabina ha sagt att "i Sveriges brukar vi säga att en olycka sällan kommer ensam" – något som fick en kuslig innebörd dagarna därpå. 

Knivmordet på Glenn Hollinshead

Efter att Sabina blivit frisläppt på eftermiddagen den 19 maj stötte hon nämligen ihop med två män som var ute och rastade en hund. Hon uppträdde vänligt, men nervöst och frågade om de kände till något hotell i närheten. 

En av männen, 54-årige Glenn Hollinshead, sympatiserade med Sabina och bjöd in henne till hans hem en bit bort. Väl inne i bostaden berättade Sabina för männen hur hon försökte lokalisera sin syster.

Sabina stötte ihop med männen i Stoke-on-Trent. Foto: Jon D/Stella Pictures

Samtidigt började Sabina uppträda allt märkligare. Hon erbjöd männen cigaretter, för att sedan slita dem ur munnen på dem eftersom de kunde vara "förgiftade", och tittade hela tiden nervöst ut genom fönstret. 

Strax före midnatt lämnade Hollinsheads vän bostaden, medan Sabina sov över. Dagen därpå ringde Hollinshead runt till stadens sjukhus för att hitta Ursula, men 54-åringens hjälpsamhet mottas med raka motsatsen till tacksamhet. 

Samma kväll, kort efter att han bett en granne om att få låna ett par tepåsar, knivhuggs han nämligen till döds av Sabina. 

Sabina flyr och hoppar ner från en bro

Grannen, som får se en döende Hollinshead vackla ut ur sin bostad, ringde genast polisen, men det var istället en privatperson i bil som tog upp jakten på Sabina. 

Närmare bestämt var det Joshua Grattage som fick syn på den springande kvinnan som med jämna mellanrum slog sig själv med en hammare i huvudet. 

Bro över motorvägen A50. Foto: Jon D/Stella Pictures

Grattage hoppade ur sin bil och försökte brotta ned Sabina – som då slår honom med en takpanna i huvudet och fortsätter flykten. Kort därefter hoppade hon från en närliggande bro som korsar motorvägen A50. Hon överlevde det 12 meter höga fallet, men bröt bägge sina anklar och fick en svår skallfraktur.

Grips och döms till fem års fängelse

Den 9 juni, i samband med att hon vårdades på sjukhus för sina skador, greps Sabina och i september blev hon, tillsammans med tvillingsystern Ursula, utskriven från sjukhuset. 

Medan Ursula reste till Sverige, och senare hem till USA, väntade rättegång för Sabina. 

Sjukhuset i Stoke-on-Trent där tvillingarna vårdades. Foto: Imagesbv/Alamy/Stella Pictures

Hennes försvar hävdade att hon lidit av den psykiska störningen "folie à deux", på svenska symbiogen psykos, vilken ska ha inneburit att Ursula och Sabina delat vanföreställningar som orsakat en förföljelsemani med hallucinationer.

Med detta i åtanke dömdes Sabina till fem års fängelse för dråp i september 2009. Hon blev villkorligt frigiven 2011 och lever nu sitt liv på okänd ort. 

/
Senaste nytt

S vill snabbutreda bankskatt

Kraftiga snöfall i Tyskland – flyg ställs in

De kraftiga snöfall som drog in över södra Tyskland på fredagskvällen väntas fortsätta under lördagen och leder nu till störningar i flygtrafiken, rapporterar Deutsche Welle.

Avesta: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

"Villainbrott på landsbygden, nordost om Avesta.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 2 december

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

1 timme sedan
Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

1 timme sedan
Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.