- Foto: Berit Roald/TT

5 smärtfria knep – så får du enkelt ut en sticka utan nål

Har du eller ditt barn fått en sticka? Då vill man helst slippa att ta till nålen. Nyheter24 listar fem enkla – och smärtfria – knep för att få ut stickan.


Stickor hör sommaren till, men oj vad de är jobbiga. Att försöka få ut dem med nålar och pincetter kan fungera ibland, men det finns faktiskt andra, mindre smärtsamma lösningar på problemet. 

Vi listar fem av dem!

1. Ta ett bad

Ja, ett tips kan vara ett ta ett långt, varmt bad med stickan under vattenytan. Det mjukar upp huden och gör det lättare att pilla ut stickan.

2. Skavsårsplåster

Många skavsårsplåster sluter tätt runt huden och bildar ett vakuum runt om såret – eller stickan, i det här fallet. Låt det sitta i ett par timmar så kommer stickan tryckas upp lite. 

Sedan kommer du med enkelhet kunna pilla ut med fingret eller en pincett.

Foto: Hasse Holmberg/TT

3. Bikarbonat och vatten

Här kommer ett riktigt husmorsknep! Blanda bikarbonat och vatten till en kladdig gegga, och kleta på stickan. 

Enligt vissa räcker den här vinnarblandningen för att få jobbet gjort. Men det ska tydligen kunna gå extra snabbt om du sätter ett plåster ovanpå och sluter tätt mellan geggan och stickan. Testa er fram!

4. Olivolja

Ja, eller vilken olja som helst – så länge du dubbelkollat att den inte är skadlig mot huden. 

Droppa på lite olja över området där du har en sticka och vänta ett par minuter. Vips kommer den bråkiga stickan titta fram, och du kan enkelt ta ut den med pincett (utan att behöva gräva!).

5. Trälim

Ett klassiskt snickartips är att applicera lite trälim på området där du har stickan, låta det torka och dra bort det.

Men var försiktig – misstänker du att huden blivit infekterad eller irriterad av träflisan är det ingen bra idé att lägga lim på den.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!