En kvinna döms till tre års fängelse för att ha tagit med sitt barn till ett IS-kontrollerat område i Syrien.
En kvinna döms till tre års fängelse för att ha tagit med sitt barn till ett IS-kontrollerat område i Syrien. - Foto: Marc Femenia / TT.

Kvinna som reste till IS med sitt tvååriga barn döms till fängelse

En kvinna döms nu i tingsrätten till tre års fängelse för att ha tagit med sin tvåårige son till ett IS-kontrollerat område i Syrien. Detta utan barnets pappas tillstånd.


I augusti 2014 reste en kvinna från sitt hem i Landskrona och tog med sin två år gamla son till ett IS-kontrollerat området i Syrien. Hon hade sagt till barnets pappa, som också hade vårdnad, att hon bara skulle semestra i Turkiet. 

Kvinnan och barnet var kvar i Syrien fram till 2017, då greps hon av kurdiska styrkor och hamnade i fångläger. Därefter flydde hon till Turiket, där hon blev utvisad.

Hon återvände till Sverige i slutet på november 2020 och först då kunde pappan och sonen återförenas. 

Döms till tre års fängelse

Kvinnan åtalades vid Lunds tingsrätt för egenmäktighet med barn, det vill säga att hon utan tillstånd skiljt barnet från sin pappa och undanhållit det i bland annat Syrien. Kvinnan menar att hon åkte på semester till Turkiet och endast ville besöka det IS-kontrollerade området i Syrien för att se om hennes idylliska bild av det stämde. 

Hon menar även att hon direkt vid ankomst i Syrien fängslats och varit frihetsberövad fram till 2017.

Nu döms kvinnan i hovrätten för egenmäktighet med barn, grovt brott, under tiden från avresan från Sverige till dess hon greps av kurdiska styrkor. Detta då tingsrätten bevisat att kvinnan åkte till Syrien, medveten om områdets situation, för att bosätta sig med sonen permanent. 

Kvinnan döms till tre års fängelse och pappan och sonen ska få skadestånd. Det skriver hovrätten över Skåne och Blekinge i ett pressmeddelande.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!