Stockholm

Vänsterpartiet vill budgetsamarbeta med Centern

Vänsterpartiet vill budgetsammarbeta med Centerpartiet.
Vänsterpartiet vill budgetsammarbeta med Centerpartiet. Foto: Nils Petter Nilsson / TT.

För att Stefan Löfven ska kunna sitta kvar som statsminister behöver den rödgröna regeringen kunna få igenom sin budget i höst. På söndagen meddelar Vänsterpartiet att de vill hitta ett budgetsamarbete med Centerpartiet.


Läs mer

Imorgon ska statsminister Stefan Löfven meddela om det blir extraval eller inte. Detta efter att regeringen fälldes på måndagens misstroendeomröstning i riksdagen. 

På onsdagen meddelade Annie Lööf att Centerpartiet går med på att stryka punkt 44 i januariavtalet. Den punkt som handlar om fri hyressättning i nyproduktion. 

På lördagen sträckte Moderaterna ut en hand till Centerpartiet, där de konkretiserar sex punkter som partiet kan få igenom om de väljer att stötta en borgerlig regering. 

Men Annie Lööfs svar på inviten var tydligt. 

– Så länge Ulf Kristersson håller fast vid att han ska budgetförhandla med Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt populistparti, så länge han har tankarna att man ska sätta statens finans i händer på ett sådant parti, så kommer vi inte att kunna samarbeta, sa Centerledaren till SVT.

Vänsterpartiet vill budgetsamarbeta med Centern

På söndagen meddelar Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att partiet är redo att lägga budgetkrav om skattehöjningar åt sidan, för att kunna möta Centern på mitten. 

– I det här läget så tycker jag att vi försöker hitta reformer vi kan vara överens och så får både vi och centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma, säger Andersson till TT. 

Om Vänsterpartiet och Centerpartiet skulle komma överens om en budget skulle den passera genom riksdagen. Men Centern har hittills avvisat att enas om ett budgetsamarbete med Vänstern. 

C nobbar inviten

Men nu nobbar Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson budgetinviten. 

”Under det senaste dygnet har såväl M som V bjudit in C till budgetförhandlingar. Det är uppenbart många som ser samsyn med Centerpartiet i många frågor. För oss visar det att det rimligaste i detta läge är samarbeten i den breda mitten i svensk politik, inte genom budgetförhandlingar med V eller SD", skriver Anders W Jonsson enligt Aftonbladet

Artikeln uppdateras. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.