Tisdag 17 Maj
Stockholm

KD-ledaren Ebba Busch erkänner grovt förtal

Nu erkänner Ebba Busch sig skyldig till grovt förtal
Nu erkänner Ebba Busch sig skyldig till grovt förtal. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett Facebookinlägg erkänner Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hon förtalat Esbjörns Bolins tidigare ombud. Nu utfärdar åklagaren ett strafföreläggande om dagsböter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hustvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin började i augusti 2020 när KD-ledaren köpte 81-åringens bostad utanför Uppsala. 

Bara några dagar efter köpet uppgav Esbjörn att han ångrade försäljningen och känt sig bearbetad av Busch – och sedan dess har en infekterad kamp i domstol pågått mellan dem bägge. 

Kallades till förhör

Förtalet handlar om ett inlägg KD-ledaren gjorde på Facebook den 19 februari, där hon pekade ut Esbjörns ombud som brottsling. Ett inlägg som senare raderades eller redigerades.

Tidigare i våras hölls förhör med ombudet, och i slutet på maj var det Buschs tur.

– Jag måste få in hennes uppgifter och höra om det är hon som har skrivit det här och varför i så fall, sade överåklagare Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren till TT i strax innan förhöret.

Nu erkänner Ebba Busch

Då bestred Busch anklagelserna – men under fredagen tar allt en vändning, när partiledaren erkänner brottet.

“En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så”, skriver Ebba Busch på Facebook.

Hon fortsätter hävda sin oskuld, trots erkännandet:

– Att jag skrivit på ett strafföreläggande innebär att jag erkänner det brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till, säger hon enligt Omni.

Nu ser hon fram emot att sätta punkt i ärendet.

Så mycket får hon betala

Ebba Busch erkänner sig nu skyldig till grovt förtal och väljer att acceptera ett strafföreläggandet om dagsböter. Hon slipper därmed undan rättegång.

Påföljden blir 60 dagsböter à 1000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela