Dotterns mopedolycka filmades av förbipasserande och spreds på Snapchat.
Dotterns mopedolycka filmades av förbipasserande och spreds på Snapchat. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT och Johan Nilsson/TT

Flicka filmades efter olycka – mamman ryter ifrån: "Visa respekt"

Dottern och pojkvännens trafikolycka filmades och publicerades på Snapchat. Nu ryter mamman, Alexandra Stroud Olsson, ifrån mot de förbipasserande. "Folk tog sig innanför avspärrningarna", säger hon till Nyheter24.


Det var under helgen som Alexandra Stroud Olssons dotter Lova var inblandad i en trafikolycka i Karlshamn med sin pojkvän. När dottern och pojkvännen satt på en moped krockade de med en annan moped, som enligt dem, körde i fel riktning. 

Nära olycksplatsen pågick en minifestival och människor som befann sig runt platsen började filma de skadade, och gick in på räddningspersonalens avspärrade området. 

– Polisen spärrade av ett stort område och fick hålla undan folk. Folk tog sig innanför avspärrningar för att de var nyfikna, men även för att se de skadade och filma, säger Alexandra till Nyheter24.

Var medvetslös i en kvart  

När dottern Lova satt chockad på trottoarkanten filmades hon. Samtidigt visste hon inte hur det hade gått med pojkvännen som var i ett värre fysiskt tillstånd. 

– Min dotter klarade sig "bra" ju, men pojkvännen var ju borta och medvetslös i nästan en kvart, säger Alexandra och fortsätter:

– De fick be folk hålla sig utanför avspärrningar och höjde rösten mot de som filmade. Kan man inte göra något eller hjälpa till är det bättre att gå där ifrån och inte är i vägen.  

Dottern fick se filmerna spridas på Snapchat 

Dagen efter olyckan hade filmerna hamnat på Internet, något som dottern tyckte var jobbigt då olyckan hade varit traumatisk för de inblandade. 

– När vi satt i soffan och kolla mobilerna sa Lova att det hade dykt upp i en hel del filmer på Snapchat, säger Alexandra.

Jessica Gow/TT

– Det är tufft att det kommer från det hållet. 

Alexandra berättar att både hon och dottern blev upprörda när de såg filmerna, då de båda var omskakade av olyckan och visste att pojkvännen, som bröt flera ben, skulle behöva genomgå en operation efter att ha fått en större spricka i knät. 

"Nästa gång kanske det är du eller dina barn"

För polisen har det blivit ett vanligt förekommande problem att folk filmar olyckor och lägger upp på internet, men för dottern kom det som en chock. 

Alexandra bestämde sig därför att skriva ett inlägg på Facebook där hon uppmanar folk att tänka innan de filmar.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Det känns ju viktigt att lyfta fram det. Detta är ju ett ganska vanligt förekommande, vad jag förstått när jag pratat med räddningstjänst. Människor i omgivningen som filmar olyckor och att filmer sedan dyker upp på diverse sajter efteråt, förklarar Alexandra. 

Hon avslutar sitt inlägg med att uppmana folk att visa medmänsklighet och empati och inte filma människor som är med i en olycka. 

”Nästa gång kanske det är du eller dina barn som ligger skadade på gatan! Var rädda om er och varandra! Visa andra människor respekt och ödmjukhet!", skriver hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!