Så lindrar du ditt barns oro över klimatet.
Så lindrar du ditt barns oro över klimatet. - Foto: Unsplash

Psykologerna: Så lugnar du ditt barns klimatångest

Klimatångest är det allt fler barn i Sverige som uppger att de lider av. Därför har Nyheter24 diskuterat med två psykologer om hur du som förälder kan prata med ditt barn om oron.


Enligt en studie framförd av Folkhälsomyndigheten visar siffror på att ett av fem barn lider av klimatångest och är oroliga för planetens framtid.

"Lyssna på vad de är oroliga för"

Därför kan det vara bra som förälder att ha lite kött på benen när barnet kommer och ställer frågor som de behöver svar på.

Nyheter24 intervjuade psykologerna Emma Linna och Anna Yttergård, som båda är eniga i att det gäller att förhålla sina svar till barnets ålder och mognad.

– Det är viktigt att lyssna på vad de är oroliga över, att våga fråga det. Inte tänka att de är Vi vuxna lägger in så mycket egna känslor i allting som barnet frågar, men fråga vad de faktiskt är oroliga för. Svara med så mycket fakta som möjligt. Vi ska inte ljuga för barn men att hålla oss till det vi vet och faktiskt våga säga till när vi inte vet någonting men att säga att "vi kan kolla upp det tillsammans", inleder Anna Yttergård.

Använd samma språk

Emma Linna förklarar också att du inte bör lägga till ny information som inte har något med barnets fråga att göra, samt att använda det språk som barnet också använder i sitt vokabulär.

– Känslor smittar, håll därför koll på din egen oro och tänk på att inför barnet hålla dig lugn för att förmedla trygghet och hopp om att utvecklingen går att vända.

"Lyssna aktivt"

Emma pekar också på väsentligheten i att bekräfta barnets oro och förmedla att det är en befogad känsla, snarare än att vifta bort ångesten för att det är jobbigt att se sitt barn nedstämt.

– Tanken "jag är i alla fall inte ensam i min oro" kan vara tröstande och lugnande i sig. Lyssna aktivt på barnets funderingar och tankar och hjälp till att korrigera eventuella missuppfattningar. Tänk också på att barn ofta har ett annat tempo i sitt reflekterande, att det kan komma frågor och funderingar om klimatets framtid kanske när du minst anar det, på cykelturen till skolan eller vid tandborstningen, och att det är viktigt att där och då möta barnet för att ta hand om barnets oro.

Anna Yttergård menar att vuxna inte sällan vill ge sina barn snabba svar på frågorna. Då gäller det att ta det lugnt och försöka lista ut vad exakt de är oroliga över, snarare än att svara på frågor som "vad kommer hända med klimatet och jorden".

Emma Linna, legitimerad psykolog. Bildkälla: Privat

Det är också vanligt för mindre barn att känna mycket och vara orolig kring läggdags.

– Om du märker att barnet börjar oroa sig i sängen kan det vara klokt att som förälder säga "vi kan prata mer om det imorgon, nu ska vi sova" för att freda nattsömnen, fortsätter Emma.

Ljug inte för barnet

På frågan om vilken inställning föräldrar bör ha till klimatförändringarna, menar Anna att det viktigaste är att förmedla hopp och att inte ljuga.

– Jag tror ju på fakta, att "ja, det händer saker med klimatet". Vi kan ju inte ljuga för barnen för de ser ju på nyheterna och börjar vi ljuga så kan de leta upp egen fakta. All information finns tillgänglig på nätet, så prata istället om att vi kan göra skillnad.

- Det är otroligt viktigt för barn att faktiskt få lite hopp. Ingen kan göra allting men alla kan göra någonting, avslutar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.