Så lindrar du ditt barns oro över klimatet.
Så lindrar du ditt barns oro över klimatet. - Foto: Unsplash

Psykologerna: Så lugnar du ditt barns klimatångest

Publicerades: 25 Jul 2021, 18:01

Klimatångest är det allt fler barn i Sverige som uppger att de lider av. Därför har Nyheter24 diskuterat med två psykologer om hur du som förälder kan prata med ditt barn om oron.


Enligt en studie framförd av Folkhälsomyndigheten visar siffror på att ett av fem barn lider av klimatångest och är oroliga för planetens framtid.

"Lyssna på vad de är oroliga för"

Därför kan det vara bra som förälder att ha lite kött på benen när barnet kommer och ställer frågor som de behöver svar på.

Nyheter24 intervjuade psykologerna Emma Linna och Anna Yttergård, som båda är eniga i att det gäller att förhålla sina svar till barnets ålder och mognad.

– Det är viktigt att lyssna på vad de är oroliga över, att våga fråga det. Inte tänka att de är Vi vuxna lägger in så mycket egna känslor i allting som barnet frågar, men fråga vad de faktiskt är oroliga för. Svara med så mycket fakta som möjligt. Vi ska inte ljuga för barn men att hålla oss till det vi vet och faktiskt våga säga till när vi inte vet någonting men att säga att "vi kan kolla upp det tillsammans", inleder Anna Yttergård.

Använd samma språk

Emma Linna förklarar också att du inte bör lägga till ny information som inte har något med barnets fråga att göra, samt att använda det språk som barnet också använder i sitt vokabulär.

– Känslor smittar, håll därför koll på din egen oro och tänk på att inför barnet hålla dig lugn för att förmedla trygghet och hopp om att utvecklingen går att vända.

"Lyssna aktivt"

Emma pekar också på väsentligheten i att bekräfta barnets oro och förmedla att det är en befogad känsla, snarare än att vifta bort ångesten för att det är jobbigt att se sitt barn nedstämt.

– Tanken "jag är i alla fall inte ensam i min oro" kan vara tröstande och lugnande i sig. Lyssna aktivt på barnets funderingar och tankar och hjälp till att korrigera eventuella missuppfattningar. Tänk också på att barn ofta har ett annat tempo i sitt reflekterande, att det kan komma frågor och funderingar om klimatets framtid kanske när du minst anar det, på cykelturen till skolan eller vid tandborstningen, och att det är viktigt att där och då möta barnet för att ta hand om barnets oro.

Anna Yttergård menar att vuxna inte sällan vill ge sina barn snabba svar på frågorna. Då gäller det att ta det lugnt och försöka lista ut vad exakt de är oroliga över, snarare än att svara på frågor som "vad kommer hända med klimatet och jorden".

Emma Linna, legitimerad psykolog. Bildkälla: Privat

Det är också vanligt för mindre barn att känna mycket och vara orolig kring läggdags.

– Om du märker att barnet börjar oroa sig i sängen kan det vara klokt att som förälder säga "vi kan prata mer om det imorgon, nu ska vi sova" för att freda nattsömnen, fortsätter Emma.

Ljug inte för barnet

På frågan om vilken inställning föräldrar bör ha till klimatförändringarna, menar Anna att det viktigaste är att förmedla hopp och att inte ljuga.

– Jag tror ju på fakta, att "ja, det händer saker med klimatet". Vi kan ju inte ljuga för barnen för de ser ju på nyheterna och börjar vi ljuga så kan de leta upp egen fakta. All information finns tillgänglig på nätet, så prata istället om att vi kan göra skillnad.

- Det är otroligt viktigt för barn att faktiskt få lite hopp. Ingen kan göra allting men alla kan göra någonting, avslutar hon.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

Nytt åtal mot Donald Trump

USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

1 timme sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

3 timmar sedan
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

igår 22:14
USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.