Lördag 20 Aug
Stockholm

Badlarm om larver som tar sig in under huden: "Plågsamt"

Utslag och genrebild på badplats.
På en badplats i Göteborg gäller det att duscha ordentligt efter badet. Foto: Stein Seljeseth/Folkhälsomyndigheten och Geir Olsen/Scanpix/TT

På en badplats i Göteborg har flera föräldrar larmat kommunen när de upptäckt att deras barn fått klåda och utslag på huden. Detta som visat sig vara små larver som tar sin in under huden, skriver Göteborgs-Posten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Härryda kommun i Göteborg slår nu larm efter flera samtal om att barn fått utslag och klåda efter att ha badat vid Sjöholmens badplats. Det rör sig troligen om parasiter kallade cekarier, osynliga för blotta ögat, som kommer från fåglar. Åkomman kallas även badklåda eller cerkariadermatit.

– Vi tänker att det är bra att gå ut med information så folk som badar vet om det om de får det och så man har möjlighet att välja en annan badplats om man ska bada med småbarn och känner sig orolig, säger Linda Östberg, miljöskyddsinspektör, till GP.

"Plågsamt om man har lite otur"

Hon förklarar även för tidningen att risken för den här typen av parasiter är störst där det är långgrunt och varmt i vattnet.

– Vissa somrar är det mer och andra mindre, det är svårt att säga att det skulle bli mer i framtiden. Det kommer säkert vara detsamma i framtiden, det är inte något jättestort problem. Det är plågsamt om man har lite otur, men det är inte farligt, säger Tore Lier, överläkare på Folkhälsomyndighetens enhet för parasitologi, till GP.

För att undvika problem med parasiter råder Folkhälsomyndigheten att badgästerna tar en dusch efter badet, och torka av sig noggrant.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.