Stockholm

Amanda Lind efter norska lagets protest mot bikinitvång: "Absurd regel"

Pressträff i regeringskansliet med sommarregeringen med bland andra idrottsminister Amanda Lind (MP).
Pressträff i regeringskansliet med sommarregeringen med bland andra idrottsminister Amanda Lind (MP). Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Spela i shorts istället för bikinitrosor? Då får du böter, iallafall om du är med i det norska beachhandbollslaget och trotsar de anvisningar för tävlingsklädsel i europeiska handbollsförbundets regelverk. Nu har frågan nått ministerposterna i de nordiska länderna.


Läs mer

Nyheter24 rapporterade för inte så längesedan om det norska beachhandbollslagets protester mot bikinitvånget som gäller vid matcher, enligt det europeiska handbollsförbundets regelverk.

"Inte mer än tio centimeter"

Enligt reglerna ska ”kvinnor ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, något som väckte ilska och irritation i det norska laget efter att de hotades med böter om de valde att ta på sig shorts under matcherna.

"Väldigt stolt"

Nyligen gick popstjärnan P!NK ut med att hon var väldigt stolt över lagets protester och skrev på sin Twitter att hon gärna betalar deras böter, som de fick efter att de trotsade regelverken under en match mot Spanien.

”Jag är väldigt stolt över det norska beachandbollslaget för att de protesterade mot de här väldigt sexistiska reglerna kring 'uniformen'. Det europeiska handbollsförbundet borde bli bötfällda för sexism. Bra jobbat tjejer! Jag skulle gladeligen betala era böter”, skriver hon.

Amanda Lind: "Påtvingad klädsel"

Nu har frågan nått flera idrottsministrar runt om i Norden. Amanda Lind (MP) kommer bland annat att diskutera jämställdheten med flera av ministrarna.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, sade idrottsministern under torsdagens pressträff med regeringen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.