Tisdag 26 Okt
Stockholm

USA:s hämndaktion efter massakern – dödade två IS-terrorister under natten

Under natten tog president Joe Biden beslutet att utföra ett flyganfall mot den lokala IS-grupp som befinner sig i Afghanistan och som var ansvariga över dådet vid flygplatsen som dödade 170 civila personer och amerikanska soldater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med en självmordsväst på hela elva kilo explosivt material, tog sig IS-terroristen fram till de amerikanska soldaterna som visiterade civila personer vid flygplatsen i Kabul.

När han väl var framme utlöste han den dödliga attacken som tog livet av minst 170 personer och 13 amerikanska soldater. Samtidigt började flera andra IS-terrorister att skjuta i folkmassorna.

Grannar hyllar Taylor Hoover, en av de 13 soldaterna som dog i attacken. Bildkälla: Rick Bowmer/TT

"Vi kommer inte att förlåta"

Kort efter meddelade president Joe Biden att USA "kommer svara med kraft och precision på en plats som vi väljer, vid en tid som vi väljer", och att amerikanska soldater kommer få i uppgift att jaga de ansvariga:

– Vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma, vi kommer att jaga er.

Tog livet av den ansvariga IS-terroristen

Under natten till lördagen gick USA till attack genom ett flyganfall mot två utpekade IS-terrorister, som beräknas vara ansvariga för flertalet framtida attacker mot amerikanska mål.

IS-medlemmarna var båda två högprofilerade IS-ledare, och ska ha befunnit sig i en bil tillsammans vid tiden för attacken. Båda avled och inga civila skadades.

– Vi dödade enligt tidiga indikationer målet, meddelade Pentagon under natten till lördagen.

Fler attacker väntas

USA förväntar sig att fler attacker mot de amerikanska soldaterna kommer att ske innan tisdagen, då USA:s trupper planerar att lämna Afghanistan.

– Hotet är pågående och aktivt. Våra trupper är fortfarande i fara. Det här är den farligaste delen av operationen, sade Jen Psaki, Vita husets pressekreterare under fredagen.

Vid frågan om Biden ville döda de ansvariga för attacken, eller fånga dem och på så sätt väcka åtal mot dem, gav Psaki ett tydligt svar:

– Jag tycker att han gjorde klart i går att han inte vill att de fortsätter leva i denna värld längre, svarade pressekreteraren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela