Lördag 27 Nov
Stockholm

Läcka avslöjad: Rika länder ändrar i forskningen – vill förminska klimathoten

Jätteläcka avslöjad bara dagar innan FN:s stora klimatmöte.
Jätteläcka avslöjad bara dagar innan FN:s stora klimatmöte. Foto: Unsplash

Bara dagar innan FN:s klimatmöte COP26 avslöjas uppgifter om att rika länder försöker ändra i forskningsrapporter för att förminska klimathotet. Det handlar bland annat om att ta bort nödvändiga formuleringar som beskriver omfattningen av problemen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN:s klimatmöte COP26 har kallats en "ödesstund för världen", där regeringar världen över samlas för att fatta beslut om diverse klimatåtgärder.

Jätteläcka avslöjad

Nu har dock uppgifter om att flera rika länder, såsom Japan, Saudiarabien och Australien bland annat försökt ändra i forskningsrapporten gjord av klimatpanelen IPCC.

En regeringstjänsteman i Australien har opponerat emot rapportens konstaterande att kolkraftverk måste stängas. Detta då Australien hör till ett av de länder med störst kolexport.

Vill ta bort viktiga formuleringar

I samma runda har en rådgivare till Saudiarabiens oljeminister gjort anspråk på att forskare ska radera vissa formuleringar som hävdar att det krävs "omedelbara och hastiga dämpande åtgärder” för att rädda klimatet.

"Skandal"

I en intervju med Aftonbladet uttrycker Isabelle Axelsson från Fridays For Future att hon inte är förvånad.

– Att länder försöker ändra i forskning är skandal och borde inte kunna hända. Samtidigt är det inte förvånande. Makthavare motarbetar klimatrörelsen och i det här fallet handlar det om länder som har mest att förlora på en förändring.

IPCC menar att processerna är konstruerade för att klara sig från lobbying och att deras forskare inte är skyldiga att ta hänsyn till kommentarerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela