Klimataktivisterna i gruppen Extinction Rebellion är ansvariga för dagens protester vid flygplatser runt om i landet.
Klimataktivisterna i gruppen Extinction Rebellion är ansvariga för dagens protester vid flygplatser runt om i landet. - Foto: Johan Nilsson/TT, Luca Bruno/TT

Tog sig ut på landningsbanorna i protest: Det här är Extinction Rebellion

Extinction Rebellion är den grupp klimataktivister som visar sig vara ansvariga för de protester som pågått på flygplatser runt om i landet under söndagen. Men vilka är de egentligen? Nyheter24 reder ut.


Under söndagen larmades poliser runt om i Sverige till flera flygplatser efter att obehöriga tagit sig ut på landningsbanorna för att stoppa flygplan från att lyfta. Minst en person ska ha limmat fast sig själv vid landningsbanan. Mer om det kan du läsa här.

I ett pressmeddelande säger en av demonstranterna att det inte bara handlar om att stoppa flygtrafiken:

"Jag sitter här för att stoppa politikerna från mer galenskap. För politiken är vanvettet personifierat eftersom allt fortgår som vanligt trots att världen står på branten till klimathelvetet".

Bildkälla: Extinction Rebellion

Det hela visade sig vara en klimatdemonstration framförd av Extinction Rebellion. Vilka är då det?

Vilka är Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion är ett nätverk som starkt kritiserar de olika samhällssystemen. Mest av allt riktar de sin kritik mot regeringar och utöver ickevåldsmotstånd och civil olydnad för att rikta uppmärksamheten mot den ekologiska kollapsen, klimatkrisen och globala uppvärmningen.

När grundades Extinction Rebellion?

Det var den 31 oktober 2018 som runt 2 000 personer i London samlades och gjorde revolt mot den brittisk regeringen.

Det tog inte lång tid innan rörelsen hittade sin väg till Sverige och höll sina första aktioner i Göteborg den 17 november 2018, med Greta Thunberg och Stefan Sundström i spetsen.

Bildkälla: Extinction Rebellion

Var protesterar Extinction Rebellion?

Det är inte första gången Extinction Rebellion gör sig hörda genom att använda sig av civil olydnad som metod. De har tidigare blockerat gator och byggnader, spelat gatuteater och hållit i hungerstrejker för att skapa revolution.

Under dagens flygaktioner använder de som tidigare civil olydnad, detta enligt dem för att "förmedla budskapet att klimatkrisen är akut och kräver politiska beslut som speglar allvaret i krisen".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.