gretathunberg
Enligt Greta Thunberg kan världsledarna "Stoppa upp klimatkrisen i röven". - Foto: Andrew Milligan/TT och Duygu Getiren/TT

Gretas vassa ord till världsledarna: Stoppa upp er klimatkris i röven

I Glasgow pågår FN:s klimattoppmöte COP26 tillsammans med ledare från hela världen. Någon som också är på plats är självklart klimataktivisten Greta Thunberg, och under en demonstration var orden från henne inte nådiga.


I måndags gick öppningsceremonin vid FN:s klimattoppemöte i Glasgow av stapeln. På plats är även ingen mindre än Greta Thunberg, 18, och under tisdagen höll hon i en demonstration tillsammans med Fridays for future.

Foto: Andrew Milligan/TT

I ett klipp på Twitter, som klimataktivisten själv delat, passar hon på att ta till ett ovanligt grovt språk för att göra sig hörd. "Ni kan stoppa upp er klimatkris i röven", ropar hon och demonstranterna ropar tillbaka.

Det är sedan tidigare känt att 18-åringen inte tycker att världsdelarna tar sitt ansvar för att rädda klimatet.

I samband med öppningsceremonin vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow höll den brittiska premiärminister Boris Johnson inledningsanförandet – och passade då på att citera den svenska klimataktivisten. Läs mer om det här.

Fakta: Skolstrejk för klimatet 

Skolstrejk för klimatet, kallat Fridays for Future är en internationell rörelse bestående främst av skolelever som väljer att skippa skollektionerna och istället demonstrera för klimatet.

Rörelsen startades av Greta Thunberg när hon började sittstrejka utanför Riksdagshuset i Stockholm den 20 augusti 2018 med skylten "Skolstrejk för klimatet". 

Rörelsen är nu internationell och det har hållits skolstrejker för klimatet runt om i världen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person skjuten under jakt

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.