Stockholm

Det här stämmer inte i serien om Knutby, enligt sektmedlemmen

Bild på Knutby från intervjun & Emma
Bild på Knutby från intervjun & Emma. Foto: Screenprint/Privat

Emma Gembäck var medlem i Knutby-sekten, en församling som blev känd efter ett mord och ett mordförsök. I en intervju med Nyheter24 avslöjar Gembäck, vad som inte stämmer i den nya dramaserien Knutby.


Läs mer

En liten bit utanför Uppsala finns Knutby, en liten by med en historia av mord och mordförsök, inom samhällets frikyrkoförsamling. Detta gav inspirationen till den nya dramaserien "Knutby". 

I en intervju med Nyheter24 berättar tidigare sektmedlemmen Emma Gembäck, 45, vad som inte stämmer överens med verkligheten, i den nya serien. 

KNUTBY FÖRSAMLING Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vad hände i Knutby?

År 2004 blev en kvinna vid namn Alexandra Fossmo mördad i Knutby, hon blev skjuten i huvudet med flera skott när hon låg och sov. 

Hennes man Helge Fossmo, 50, åtalades för att ha fått Sara Svensson, i media kallad "barnflickan" till att begå mordet. Parets granne skadades också svårt. Både Svensson och Fossmo dömdes senare för mordet och mordförsöket. Läs mer om det här.

Vem är Emma Gembäck?

Emma Gembäck är en före detta medlem i Knutby-sekten, en sekt som idag är mycket omtalad. I sekten agerade hon pastor under en period och berättar i intervjuer att hon både ser sig som offer och förövare efter sin tid i församlingen.

Under en sex års tid var hon utfryst och utsatt i sekten, samtidigt som hennes man Peter Gembäck, 48, tillhörde den innersta kretsen allra närmast Åsa Waldau, som kallades för Kristi brud. 

Emma Gembäck Foto: Privat

Är Knutby-serien sann?

Serien släpptes den 1 november på C More och är en exklusiv C More produktion. Serien är i sex avsnitt och är regisserad av Goran Kapetanovic som ligger bakom SVT-succén "Kalifat" från 2020. Serien är baserad på romanen med samma namn, skriven av Jonas Bonnier. Läs mer om serien här.

Gembäck berättar att hon tycker det är problematiskt att serien heter Knutby, eftersom vissa händelser i serien speglar verkligheten och andra inte.

– Jag ser vad som stämmer och vad som inte stämmer, berättar hon.

Emma Gembäck förklarar att de som var inblandade vet vad som stämmer och inte, med det gör inte alla andra. Därför skapas en bild av Knutby som inte alltid är korrekt.

– Det finns flera inslag som inte stämmer överens med verkligheten, säger hon och fortsätter.

– Jag tycker att de missar lite i den frikyrkliga miljön.

Emma Gembäck och Peter Gembäck på väg in i rättegångssalen Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stämmer karaktärerna i Knutby-serien överens med verkligheten?

Gembäck berättar att de har byggt upp karaktärerna mycket bra, både Kristi brud, Helge Fossmo och barnflickan. 

– De tre karaktärerna, de har verkligen fångat dem, nästan skrämmande likt i vissa lägen.

Den tidigare sektmedlemmen berättar att hur manipulationen går tillväga i serien, också stämmer överens med verkligheten. Gembäck förtydligar dock att hon hittills bara har sett två avsnitt.

Screenprint från intervjun med Emma Gembäck

Vilka scener i Knutby-serien stämmer inte överens med verkligheten?

Emma Gembäck berättar att det finns vissa delar i serien som inte stämmer överens med verkligheten. Till exempel var inte barnflickan med och förlöste Helge Fossmos första frus barn, utan barnet förlöstes på sjukhus.

Gembäck berättar att alkohol inte alls förtärdes i samma mängd som serien beskriver, de hade inte alkohol i offentliga sammanhang. 

Emma Gembäck berättar att hon inte tycker om hur de framställer Heléne Fossmo, Helges första fru. 

– Hon framställs som någon, som dricker ganska mycket och gör bort sig, dansar runt. Sådan var hon överhuvudtaget inte.

Se hela intervjun med Emma Gembäck i spelaren ovan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.