Tisdag 25 Jan
Stockholm

Därför är det så viktigt att sova när du är sjuk

Därför är det så viktigt att sova när du är sjuk.
Därför är det så viktigt att sova när du är sjuk. Foto: Pexels.

Hösten innebär ofta förkylningstider för många. Har du märkt att du ofta blir sjuk efter en stressig period i livet? Det finns en anledning till det – och även sätt att motverka det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När hösten drar in efter sommaren kommer vi tillbaka till jobb och rutiner – vilket ibland kan innebära mer stress och mindre sömn. Det är heller inte helt ovanligt att vi blir sjuka under denna period. 

Och det visar sig faktiskt att allt detta håller ihop. Hur mycket du sover påverkar nämligen ditt immunförsvar till en stor grad. 

Sover du för lite har du med andra ord ofta större risk att bli sjuk. Samtidigt som mer sömn kan stärka immunförsvaret och göra dig frisk snabbare, skriver Well+Good.

Varför är det så viktigt att sova när man är sjuk? 

Om du väl blivit sjuk så är det väldigt viktigt att sova ordentligt så att kroppen kan återhämta sig. Det här visar även kroppen tydligt då man ofta blir extra trött och svag vid till exempel en förkylning

Men varför är det så viktigt att sova? Jo, djupsömnen och REM-sömnen behövs både för att sänka blodtrycket och pulsen. Detta leder i sin tur till att kroppen får möjlighet att lägga energi på att bekämpa viruset. 

Dessutom ökar produktionen av cytokiner, antikroppar och processen av t-celler som skickas till lymfkörtlarna när vi sover, enligt Well+Good.

Hur mycket bör jag sova när jag är sjuk? 

När du är sjuk bör du verkligen försöka få de sju-åtta timmarna sömn som rekommenderas även när man är frisk. 

En expert förklarar för Well+Good att kroppen kan behöva ännu mer sömn än så när man är sjuk, så det är viktigt att känna efter vad man själv behöver. 

Bildkälla: Pexels.
Kommentera
Kopiera länk
Dela