Lördag 29 Jan
Stockholm

SD vill förbjuda muslimska friskolor och slöja i skolan

SD vill förbjuda muslimska friskolor och slöja i skolan
SD vill förbjuda muslimska friskolor och slöja i skolan. Foto: Tommy Pedersen/TT

Sverigedemokraterna vill förbjuda muslimska friskolor och slöja i skolan.
– Vi behöver en skola som genomsyras av svenska värderingar, säger SD:s skolpolitiske talesperson Richard Jomshof.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraternas Landsdagar är igång och i programmet skriver partistyrelsen att ”åtgärder ska vidtas för att förhindra att islamistiska friskolor kan verka i Sverige”. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Jimmie Åkessons tal där partiledaren gick till attack mot regeringen. 

SD:s syn på muslimska friskolor

Partiets skolpolitiske talesperson Richard Jomshof yttrade under en presskonferens partiets syn på muslimska friskolor: 

– Vi vet att de splittrar, de förstärker utanförskap. Vi tycker att det är fel. De här barnen behöver få en rimlig chans att bli en del av vårt samhälle och därför ska de gå i andra skolor med svenska elever och lära sig vad det faktiskt innebär att leva och bo i Sverige, säger han enligt Expressen. 

"Ska man bo i Sverige ska man anpassa sig"

Sverigedemokraterna står vidare fast vid att de  tänker driva frågan även om det skulle strida mot EU-rätten eller annan internationell rätt.

– Vi behöver sätta ned foten. Vi behöver en skola som genomsyras av svenska värderingar och svensk majoritetskultur. Ska man bo i Sverige, så är det det man ska anpassa sig till, säger Jomshof.

Vill förbjuda slöja i skolan

Partiet vill även förbjuda ”religiös beslöjning av barn i skolan” och föreslår att man även ska kunna flytta bråkiga elever till särskilda skolor. Elever som inte anses mogna att börja i vanlig skola ska kunna gå i ”förberedelseskola”.

I SD:s program är en ytterligare punkt att svenska värderingar ska gälla i skolan och att det svenska är språket som ska gälla. Om elever ska förbjudas att tala andra språk i skolan är oklart. 

– Vi ska sätta oss ned och försöka resonera oss fram till en lösning, för jag menar att det finns alldeles för många ungdomar i dag som inte behärskar språket, och det är ett grundproblem, och då är frågan hur gör vi? säger Richard Jomshof enligt Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela