Svartlstan 2021
Svartlstan 2021 - Foto: Martina Holmberg/TT / Fotograferna Holmberg och Lise Åserud / NTB scanpix / TT.

Lista: Landets värsta företag – de ska du akta dig för

Vilseledande bilvärderingssajter och telekombolag – det är företagen som toppar Råd & Röns svartlista över de 10 mest anmälda företagen 2021.
Här är företagen du som privatkund bör se upp extra för.


Varje år släpper tidskriften Råd & Rön "Skamlistan” – där man listar de 10 företag i landet som under året anmälts flest gånger till Konsumentverket och där myndighetens jurister sedan öppnat ett tillsynsärende mot företaget.

Enligt Råd & Röns chefredaktör, Daniel Kjellberg är det två saker som varit utmärkande under 2021:

– Det första är att det finns några företag med som agerar rent bedrägligt. Det är tyvärr också fenomen som funnits tidigare, men som alltså fortsätter att dyka upp, säger han till Aftonbladet.

Etta på listan är...

Vem är det då som toppar denna "skamlista"?

Svaret är Svenskt fordonsskydd, som under året fått närmare tusen anmälningar emot sig.

Erbjudande om förlängd fordonsgaranti, trots att man inte har något avtal med företaget samt ett erbjudande som ser ut som en faktura, anges som vanliga orsaker till de många anmälningarna mot företaget.

Vilseledande sajter får många att anmäla till Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani / TT

Även bilvärderingssajterna Bilprisinfo och Bilkontroll finns med på listan. De numera nedlagda sajterna är både baserade i Lettland och ärendena har därför lämnats över till Konsumentverkets lettiska motsvarighet.

Högt upp på denna mindre smickrande lista finns också flera kända telekombolag. I denna kategori anges långa väntetider, felaktiga fakturor och svårigheter att säga upp avtal som vanliga anledningar till de många arga kunderna. 

– Vi får mycket mejl och samtal från kunder till de här bolagen som har svårt att nå fram till dem när man har ett problem med en faktura eller liknande, det är rent ut sagt bedrövligt. Man blir runtkopplad och fastnar i evighetslånga samtal, säger Daniel Kjellberg till Aftonbladet

Telia värst bland telekomföretagen

Värst i klassen är Telia, som hamnar på andra plats på listan, följt av Tele2 på plats fyra och Telenor som hamnar på en sjundeplats. 

Vad säger då företagen själva om detta?

Anna Span, som är chef för kundrelationer hos Telia, säger till Råd & Rön att man har bytt kundsystem och att det fått större effekt för kunderna än vad man räknat med.

Här är hela listan över företagen du bör undvika:

1. Svenskt fordonsskydd, 934 anmälningar

2. Telia, 513 anmälningar

3. Bilprisinfo, 325 anmälningar 

4. Tele2, 263 anmälningar

5. Allente, 252 anmälningar 

6. SAS, 214 anmälningar

7. Telenor, 205 anmälningar

8. Viaplay, 186 anmälningar

9. Bilkontroll, 168 anmälningar

10. Viasat, 135 anmälningar

Källa: Råd & Rön

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!