Stockholm

Kritiken: Ovaccinerade jämför covidpass med Förintelsen

Facebook-sidan har just nu över 13 000 medlemmar.
Facebook-sidan har just nu över 13 000 medlemmar. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Gorm Kallestad/TT

I en Facebook-grupp med 13 000 medlemmar jämförs nu vaccinpass med förföljelsen av judar och Förintelsen.


Läs mer

Vaccinpass som krav för att komma in på gym, klubbar och barer är en debatt som går varmt i samhället just nu.

Vad är ett vaccinpass?

Ett vaccinpass, eller vaccinationsbevis som det mer formellt kallas, är något regeringen inför för att minska smittspridningen bland ovaccinerade genom att hindra dem att delta i större sammanhang. 

Vill bojkotta de som kräver covidpass

De nya passen har dock inte tagits emot med hurrarop från alla. I en Facebook-grupp med cirka 13 000 medlemmar riktas det stark kritik mot regeringens beslut och vissa jämför det till och med med förföljelsen och förintelsen av judar under Andra världskriget.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Ett förslag som en person gett i gruppen är bland annat att bära "judestjärnor" på kommande demonstrationer och tusentals ovaccinerade i gruppen vill bojkotta företag som kräver sådana pass.

Anhängarna menar att samhället går allt närmre det nazistiska diktatorstyret som ledde under Andra världskriget och anser att Sverige bryter mot Nürnbergkonventionen.

"Totalt osmakligt"

Det är dock inte alla i gruppen som ställer sig positiva till idén. Förslagen och jämförelserna har också tagit emot med ilska och Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig menar att det är "totalt osmakligt":

– Som barnbarn själv till förintelseöverlevare så är det mildaste jag kan säga att det är totalt osmakligt och motbjudande, säger han till Göteborgs-Posten.

Hur skaffar jag covidbevis?

På sajten covidbevis.se går det att genom e-legitimation ladda ner ditt vaccinpass. Den kommer då till din digitala brevlåda med en QR-kod som du visar upp på evenemangen, gymmet, klubben eller teatern du ska på, alternativt att du väljer att få det hemskickat på papper.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.