Kriminellt nätverk satte en miljon kronor på rapparen Einárs huvud
Kriminellt nätverk satte en miljon kronor på rapparen Einárs huvud - Foto: Jessica Gow/TT, Johan Nilsson/TT

Kriminellt nätverk satte en miljon kronor på rapparen Einárs huvud

Enligt nya uppgifter hade rapparen Nils Einár Grönberg ett pris på sitt huvud när han mördades. Ett kriminellt nätverk skulle betala en miljon för att se artisten död.


Mordet på rapparen  Nils "Einár" Grönberg, en av Sveriges mest spelade artister, som ägde rum den 21 oktober i år är ännu olöst. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om händelsen där polisen ännu inte funnit gärningsmannen bakom mordet på rapparen Einár som man misstänker en torped kan ligga bakom

Nya uppgifter om mordet på rapparen Einár 

Kriminellt nätverk ska ha erbjudit en miljon kronor för att Einár skulle mördas. Foto: Johan Nilsson/TT

Att den 19-åriga artisten levde under en hotbild innan mordet är känt, men enligt nya uppgifter ska rapparen själv varit omedveten om att han hade ett faktiskt pris på sitt huvud.

– Ett kriminellt nätverk hade erbjudit ”en kanin”, det vill säga en miljon kronor, för att han skulle mördas, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. 

Einár hade många fiender

Den unga rapparen ska uppges ha haft många fiender.

– Det fanns många som ville honom illa och många med mycket avundsjuka mot honom för att han var så framgångsrik, säger en uppgiftslämnare.

Det ska särkilt trappats upp efter en knivskärning på krogen Nosh and chow i Stockholm. 

Mannen som då knivskars ska ha skrivit ett hot med sitt eget blod, enligt Aftonbladets källor. 

Det allvarliga hotet ska ha gjort att Einár själv blev mer bekymrad över sin säkerhet. Det ledde också till att en ytterligare rappare som var med Einár kvällen på Nosh and chow inte synts till sedan dess.

Hade inga misstankar om att han skulle mördas

Rapparen Einár befann sig i sitt bostadsområde när han blev mördad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har blivit känt att rapparen och personer i Einárs närhet undersökte livvaktsskydd och bepansrade fordon innan mordet.

Einár ställde även in en spelning och började röra sig mindre i sociala sammanhang av rädsla för sin säkerhet.

Men den unga rapparens beteende de sista timmarna i livet visar inte på att han ska ha haft några misstankar om att han skulle mördas den kvällen.

Sålde ut honom till ett kriminellt nätverk

En av teorierna som polisen jobbar med handlar om att någon som Einár litade på kan ha sålt ut honom till ett kriminella nätverket som ville se honom död, enligt Aftonbladets källor.

Den misstänka torpeden som Nyheter24 tidigare skrivit om kan då ha anlitats för den miljon kronor som uppges. 

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Artiklen uppdateras.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.