Tandläkare och löständer.
Kvinnan anmäler nu kliniken till IVO. - Foto: Tore Meek/TT och Ole Martin Wold/TT

Tandläkare drog ut tänder – utan att behandla grundproblemet först

Tandläkare drog ut nästan alla tänder på en patient, utan att ha gjort de nödvändiga behandlingarna innan. Kvinnan har nu anmält kliniken i Mölndal då vården hon fått har inneburit stora problem.


En kvinna sökte vård på Mölndals tandaktut där bedömningen gjordes att hennes tänder var dåliga. Då togs beslutet att man skulle dra ut dem och ersätta dem, rapporterar Mölndals-Posten.  

Hon anmäler nu kliniken för felaktig behandling under två års tid. 

"Jag kunde knappt äta"

I anmälan uppger hon att de nya tänderna såg konstiga ut, att hon fick väldigt ont och att skruvar mellan tandroten och hennes konstgjorda tänder gick sönder. 

”När läkarna tog bort mina tänder så satte de proteständer som va väldigt dåliga och jag kunde knappt äta på dem”, skriver kvinnan i anmälan. 

Vid en undersökning av en tandläkare på en annan klinik fick hon utlåtandet att en skruv i käken antagligen hade gått av, och att hennes nya tänder gjorde det svårt för henne att ha en bra munhygien. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Borde gjort mer innan tänderna drogs ut

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu granskat fallet och riktar starkt kritik mot den tandläkare som haft mest ansvar över kvinnans behandling. Samma tandläkare äger även kliniken. 

Enligt IVO borde tandläkaren gjort ett flertal saker innan tänderna drogs ut och ersattes. 

Tandläkaren har exempelvis inte behandlat kvinnans tandsjukdomar, karies och tandlossning innan tänderna drogs ut. Om tandlossning inte behandlas kan det nämligen även påverka proteständerna. 

Dessutom borde tandläkaren lagat de tänder som fick vara kvar, då det är viktigt att det inte finns någon karies på dem. 

Felaktig utskrift av medicin

Tandläkaren kritiseras även för att ha skrivit ut fel typ av antibiotika, och även fel dos. Det anses allvarligt då det kan öka antibiotikaresistensen. 

Ytterligare en brist var att tandläkaren inte informerade patienten om hur stor riskfaktor rökning är för tandlossning och infektioner runt tandimplantat. 

Slutligen har det även brustit i hantering av röntgen. Många bilder är av så dålig kvalitet att de definitivt borde tagits om. Tandläkaren har heller inte journalfört ärendet korrekt. Vissa foton har aldrig journalförts, och uppgifter har även lagts in i efterhand, rapporterar Mölndals-Posten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.