Ingenjör och pengar
Det här är de vanligaste jobben som har högst lön. - Foto: Pexels och Henrik Montgomery/TT

De vanligaste yrkena i Sverige – med högst lön

Bara för att det är ett jobb som många har, behöver inte det betyda att man lönen är dålig. Nyheter24 har sammanställt de vanligaste yrkena i Sverige som tjänar bäst.


Bara för att ett jobb anses vara vanligt och att många arbetar inom den yrkesgruppen, behöver det inte betyda att man tjänar dåligt med pengar. 

SCB har listat de 30 vanligaste yrkena i Sverige, och utifrån den statistiken har Nyheter24 sammanställt de sex yrkena, av de 30 vanligaste, som har högst genomsnittlig månadslön och därmed tjänar mest pengar. 

De sex jobben är sorterade från mest vanligt till mindre vanligt. Det här är de vanligaste jobben i Sverige, som är mest välbetalda: 

Företagssäljare

En företagssäljare säljer helt enkelt varor och tjänster till andra företag. Något som bland branschfolket kallas för “business to business”, eller "B2B". 

Genomsnittlig månadslön: 42 600 kronor

Foto: Pexels

Mjukvaru- och systemutvecklare

En mjukvaruutvecklare skapar och utvecklar ofta appar, spel, programvaror och informationssystem, och en systemutvecklare jobbar med att ta fram och utveckla data- och IT-system.

Genomsnittlig månadslön: 43 100 kronor 

Planerare och utredare m.fl. 

Den här yrkesgruppen jobbar generellt med att planera, utreda och handlägga ärenden både inom offentlig sektor, företag och organisationer. Exempel på några vanliga arbetsuppgifter som utredare är att utarbeta fram förslag, följa upp och även granska verksamheter. 

Genomsnittlig månadslön: 38 100 kronor

Grundutbildad sjuksköterska

En grundutbildad sjuksköterska har gått en utbildning på tre år, och jobbar därefter på ofta sjukhusens vårdavdelningar, inom äldreomsorgen, på vårdcentraler, men kan även jobba som sjukvårdsrådgivare på telefon- och internettjänster. 

Genomsnittlig månadslön: 36 700 kronor 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Lednings- och organisationsutvecklare

Organisationsutvecklare kan exempelvis jobba med att förändra företag och organisationers individ- och grupprocesser. De är ofta duktiga på personlig utveckling, kommunikation och konflikthantering.  

Genomsnittlig månadslön: 50 400 kronor 

Civilingenjörsyrken inom elektroteknik

Civilingenjörer inom elektroteknik jobbar bland annat med att skapa smarta lösningar inom tillverkning, datakommunikation och energiförsörjning. Man kan syssla med allt från konstruktion, produktion till utveckling och forskning. 

Genomsnittlig månadslön: 45 100 kronor 

Foto: Pexels

Källa: SCB, Allastudier.se och Framtid.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!