L vill stoppa en förlängd pandemilag
L vill stoppa en förlängd pandemilag - Foto: Marko Säävälä/TT och Stina Stjernkvist/TT

L vill stoppa en förlängd pandemilag

Liberalerna tycker att regeringen har missbrukat sin makt genom pandemilagen. Det menar partiledare Nyamko Sabuni, som nu vill rösta emot att den förlängs.


Liberalerna säger nej till att förlänga den tillfälliga pandemilagen, säger partiledaren Nyamko Sabuni till Svenska Dagbladet.  

– Vi tycker inte att regeringen verkar ha koll på vilka restriktioner som faktiskt förhindrar smittspridningen, uppger hon. 

Regeringen vill förlänga pandemilagen till maj 2022

Det var i oktober som regeringen föreslog att den tillfälliga pandemilagen ska förlängas till 31 maj 2022, i stället för att gälla till 1 februari 2022. Anledningen till initiativet är att säkerställa en god beredskap för att hantera pandemin, enligt regeringen.

Dock föreslogs vissa förändringar, till exempel ska inte regeringens möjlighet att stänga verksamheter finnas kvar. Det ska inte heller vara möjligt för regeringen att reglera hur många människor som får vistas på allmän plats.

Röstning i riksdagen inom kort

Däremot behöver den förlängda pandemilagen vara på plats för att regeringen ska kunna använda vaccinbevis som en smittskyddsåtgärd, om förslaget om vaccinbevis som smittskyddsåtgärd på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar blir verklighet. Förslaget om vaccinbevis skickades ut på remiss i september.

Riksdagen ska inom kort rösta om den föreslagna förlängningen.

Pandemilagen behövs

Socialminister Lena Hallengren (S) säger efter Sabunis besked att pandemilagen behövs. Utan den blir besluten trubbigare och riskerar att slå bredare, exempelvis på så sätt som ordningslagen användes före pandemilagen, säger hon.

– Att tro att man kan rösta emot pandemilagen och i stället bara fatta beslut i riksdagen och inte få ganska allvarliga konsekvenser där restriktioner inte går att genomföras, det är naivt och jag är faktiskt lite chockad, säger hon i Sveriges Radios Studio Ett.

Det argumentet köper inte Sabuni.

– Det var riksdagen som lagstiftade om pandemilagen och riksdagen kan se till att ha en lag som ger oss mandat och befogenheter att fatta de beslut om restriktioner som vi menar är befogade.

Huruvida fler följer Liberalernas linje återstår att se.

– Jag hoppas att fler partier anser att riksdagen kan hantera beslutsfattandet kring de restriktioner som behövs framåt. Jag tror att riksdagen kan göra den bedömningen bättre än regeringen i dag, för gårdagens motivering tycker jag inte håller, säger Sabuni.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person skjuten i jaktolycka i Surahammar

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.