Onsdag 26 Jan
Stockholm

Handlade 930 liter alkohol till födelsedagsfest – stoppades i tullen

Alkohol och Tullverket
Bilden föreställer ett typiskt beslag av alkohol. Foto: Johan Nilsson/TT

Två män från Mariestad stoppades i tullen med sammanlagt 930 liter alkohol. Enligt männen själva skulle det serveras på en 50-årsfest, men Tullverket ansåg mängden vara alldeles för stor för privat bruk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två män bosatta i Mariestad stoppades i närheten av Öresundsbron i oktober 2021 efter att Tullverket bedömde att de hade för mycket alkohol i bilen, än vad som anses lämpligt för privat bruk, rapporterar Mariestads-Tidningen.

Tillsammans hade de två männen i bilen köpt sammanlagt 27 liter sprit, 871 liter starköl och 16 liter cider. 

Tullverket beslagtog samtliga drycker. 

Hade handlat till 50-årsfest

Vid tullens kontroll uppgav båda männen att den inhandlade alkoholen var för eget bruk, och den ena mannen menade att han hade köpt det till sin 50-årsfest. Han sade även att alkoholen skulle ges bort i födelsedagspresent till vänner. 

Det här ställde sig Tullverket kritiska till, då mannen fyllde 50 först 2023. Det skulle innebära att stor del av alkoholen passerat sitt utgångsdatum redan innan festen ens ägt rum. 

Skulle serveras på föräldrarnas bröllopsdag

Den andra mannen menade att alkoholen skulle serveras på en överraskningsfest för sina föräldrars bröllopsdag. Tullverket hade då bett om att få datum, plats och gästlista till festen, men det kunde mannen inte ge dem. 

Enligt Tullverket är den inhandlade mängden alkohol långt över vad som anses tillåtet för eget bruk. 

Nu tvingas därför de båda männen betala transporttillägg på sammanlagt 5 660 kronor då de inte föranmälde frakten, enligt Mariestads-Tidningen

Kommentera
Kopiera länk
Dela