Genrebilder.
Vilka produkter kvalar in på "sämst i test"-listan? - Foto: Erik Johansen/Scanpix/TT, Jurek Holzer/SvD/TT och Erik Nylander/TT

Här är produkterna som fick bottenbetyg 2021: "Dubbelt lurad"

Varje år genomför Råd & Rön en rad olika tester av flera produkter – som sedan riskerar att hamna på "sämst i test"-listan. Så även 2021, som fylls av ugnsluckor som exploderar och mögelgifter i jordnötssmör.


I TV4:s Nyhetsmorgon berättade Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg vilka produkter som fått det absoluta bottenbetyget. En produkt som särskilt vilseleder konsumenten, menar han, är de så kallade "tvättnötterna".

Nötterna ska ersätta tvättmedel och vara ett hållbart sätt att få sina kläder rena. Men de fungerar ungefär lika bra som varmt vatten, konstaterar Kjellberg.

Foto: Jessica Gow/TT

– Allt det här är ren miljöpåverkan på ett negativt håll. Extra upprörande också att man blir dubbelt lurad. Det är både ingen effekt för din egen tvätt, och kläderna måste vi ta hand om, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Men det är också direkt dåligt för planeten men säljs in som motsatsen.

Här är produkterna med betyget sämst i test 2021

Tidningen testade hela 16 toarengöringsmedel och Ica Basic WC-rent, Ecover WC-rengörare, W5 Toilet Cleaner Maxx Power och Seventh Generation Toilet Cleaner Pine & Sage hade ingen rengöringseffekt alls.

HealthyCO:s jordnötssmör fick sämst i test då produkten innehöll mögelgifter som överskrider tillåten mängd. Den drogs senare, efter testet, tillbaka av företaget.

Smart Kid Belt är precis som det låter, ett bilbälte för barn. Tester visade att bältet har allvarliga brister, och vid en sidokrock skyddar det inte alls.

Bilden visar ett annat bälte. Foto: Heiko Junge/TT

Ugnsluckan på ugnen Gorenje BOP8737B exploderade när den automatiska rengöringen användes.

Logik LS18W20E, vilken är en kombinerad kyl och frys, fick lägst betyg både vad det gäller att kyla – och frysa mat.

Något som också, likt tvättnötterna, säljs in för att spara el, tid och pengar när du vill torka dina kläder är särskilda torkbollar. De fungerade alltså inte alls.

Biltema Sous Vide 84-147, som används när man tillagar mat under lång tid i vattenbad, levde inte heller upp till förväntningarna på grund av säkerhetsbrister.

Borrskruvdragarna BDCHD181B3A och BDCHD18KB från Black & Decker tar också plats på listan, då delar ur maskinerna skakades loss vid testerna. 

Matvågen Soehnle Genio visade olika resultat vid vägningarna, och visade för lite vikt.

Vill man vara säker på vägarna bör man kika på den här listan först. Foto: Anders Wiklund/TT

Däcket Firestone Roadhawk (225/50 R17) varnar tidningen för att köpa. Det funkade okej på torrt väglag, men när det var blött ute var bromssträckan mycket längre än vid andra däcktest.

Stavmixern Tristar MX-4828 gick sönder, efter en rad test, när en plastbit lossnade och fastnade i motorn. Vilket då självklart gav ett bottenbetyg.

Ännu en produkt som ett företag drog tillbaka efter testet är Favorits Träningsmix, vilket är hundgodis. Detta då näringsinnehållet, på förpackningen, inte stämde med hur det faktiskt låg till.

Med på listan fanns även en rad kosttillskott som inte innehöll vad som utlovats.

Hela listan hittar på Råd & Rön

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du köpt någon av dessa prudukter?
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.