Ulf Kristersson och Magdalena Andersson.
20 procent av SD-väljare föredrar Magdalena Andersson (S) som statsminister före Ulf Kristersson (M). - Foto: Paul Wennerholm/TT och Jessica Gow/TT

Var femte SD-väljare ser hellre Andersson som statsminister

Enligt en ny Novus-mätning, på uppdrag av Fokus, vill väljarna hellre se Magdalena Andersson (S) som statsminister efter valet, framför Ulf Kristersson (M). Var femte väljare som lägger sin röst på SD ser också hellre en socialdemokratisk regeringschef.


Av de som tillfrågades i undersökningen ville hela 51 procent se att Magdalena Andersson (S) blir kvar som Sveriges statsminister, i alla fall när hon ställs mot moderatledaren Ulf Kristersson som fick 41 procent. Det visar den nya mätningen från Novus på uppdrag av Fokus. Åtta procent svarade att de inte vet.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Var femte SD-väljare föredrar Magdalena Andersson

Sverigedemokraternas partiledning har hela tiden hellre sett Kristersson som statsminister efter valet 2022, men deras väljare säger annat. Var femte SD-väljare, alltså 20 procent, ser hellre att Andersson sitter kvar som regeringschef.

Foto: Pontus Lundahl/TT

"Ingen bra start på valåret"

Novus vd Torbjörn Sjöström anar att stödet, från SD-väljarna, för Magdalena Andersson kan bero på att Socialdemokraterna lockat många LO-väljare, eller att flera missnöjesröstar.

– Det är ingen bra start på valåret, det kan man säga. Men framtiden kan erbjuda snabb förändring. Det kan komma en socialdemokratisk kris. Men det är inte den här starten Moderaterna vill ha, det är klart, säger Torbjörn Sjöström till tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!