Karlstad tingsrätt
Under torsdagen inleddes rättegången mot den högt uppsatta politikern. - Foto: Johan Nilsson/TT och Erik Mårtensson/TT

S-politiker misstänkt för våldtäkt – skrev ”avtal” med offer

Under torsdagen inleddes rättegången mot en högt uppsatt socialdemokratisk politiker i Filipstad. Mannen står åtalad för sju fall av våldtäkt. Politikern och målsägande ska även ha tecknat ett "avtal" som ska få henne att träna och bära stringtrosor.


Det var i september 2021 som Nyheter24 rapporterade om att en socialdemokratisk lokalpolitiker begärdes häktad vid Värmlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för flera fall av våldtäkt. Mannen greps senare samma vecka. 

– Han förnekar, sade kammaråklagare Rebecca Hällgren till Nyheter24 i samband med gripandet. 

Mannen var då högt uppsatt inom Socialdemokraterna i Filipstad, men kort efter gripandet meddelade Socialdemokraterna i Värmland att han inte skulle få fortsätta sina uppdrag.

Mannen står åtalad för sju fall av våldtäkt mot en och samma målsägande. De sju våldtäkterna som han står åtalad för ska ha begåtts mellan juni 2020 och september 2021. Under torsdagen startade, den något uppskjutna, rättegången mot politikern. 

Ska ha pågått under flera års tid

Enligt åtalet ska den manliga politikern tvingat till sig sexuella handlingar med olika typer av våldsutövning otaliga gånger. I förundersökningen, som Nyheter24 har tagit del av, berättar kvinnan i förhör hur det har pågått varje kväll under flera års tid, och att mannen inte har tagit hänsyn till att hon får ont eller att hon börjat gråta efteråt. 

– Om jag säger till honom att sluta så håller han i mig ännu hårdare och kan lägga sig på mig så jag knappt får någon luft. Om jag säger att det gör ont eller att han ska sluta så håller han i ännu hårdare. Om jag gör motstånd lägger han sig över mig och skriker sluta åt mig, uppger kvinnan i förhör. 

Under torsdagen inleddes rättegången. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Trodde något hade gått sönder"

Kvinnan beskriver ett, av många, tillfällen då mannen ska ha tvingat till sig sexuella handlingar. 

– Jag försöker ligga still för att det inte ska göra mer ont. Efteråt så blöder jag jättemycket. Jag blev jätterädd, jag trodde något hade gått sönder. Jag sa till att jag blödde och att jag blev rädd.

Hon förklarar också han ett flertal gånger tagit strypgrepp om hennes hals så att hon inte får luft. 

– Ibland låstas jag att svimma för att han ska släppa mig. Jag får inte luft. Det gör ont, jag kan inte andas.

Upprättade "avtal"

I förundersökningen finns ett "avtal" upprättat i en skriftlig konversation mellan parterna där det står att: 

"(Kvinnan) lovar att träna i en månad 14/4 - 6/5 utan krångel", samt: "(Kvinnan) ska också bära stringtrosor under två veckors tid från och med den 14/4, när hon inte arbetar eller tränar."

I utbyte ska mannen förse henne med starka läkemedel.

Kvinnan uppger även i förhör hur mannen brukar bli arg om hon har på sig "vanliga trosor" och inte stringtrosor.

Foto: Polisen

Bjöd in andra män

Enligt förundersökningen som Nyheter24 har tagit del av uppger kvinnan att politikern även ska ha bjudit in andra män för att ha sex med henne. Sammanlagt har det rört sig om minst ett tiotal män, och det ska ha skett mot kvinnans vilja. 

– Jag känner mig tvingad av XX. Det är inte männen. Jag tycker nästan synd om dem ibland. Sista killen frågade om jag verkligen ville. Jag var tvungen att säga ja, säger kvinnan i förhör. 

Politikern ska även ha satt upp regler och instruktioner innan händelserna för hur hon ska bete sig, och straffat kvinnan när hon inte följer det. Kvinnan beskriver i förhör hur han vid ett tillfälle blev så arg att han kastade en stol på henne. 

– Han kastade saker på mig. Köksstolen, mat och ett bananskal som låg kvar på köksbordet. Köksstolen träffade inte. Och han skrek på mig. 

Politikern nekar till brott

Mannen själv nekar till brott och menar att allt har skett med samtycke. Även att andra män haft sex med kvinnan menar han ska ha skett i samförstånd. Han beskriver kvinnan som självdestruktiv och hävdar att hon flera gånger tjatat sig till sex.

Under torsdagen inleddes den fem dagar långa rättegången mot den åtalade socialdemokratiska politikern. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.