KD ändrar på hemsidan – efter Buschs uttalande om partiets historia
Kristdemokraterna har nu ändrat innehåll på sin hemsida – efter måndagens uttalande. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Jonas Ekströmer/TT

KD ändrar på hemsidan – efter Buschs uttalande om partiets historia

I en intervju med DN menade Ebba Busch att Kristdemokraterna grundades som en motrörelse till nazismen. Kort efter ändrades innehållet på KD:s hemsida angående partiets historia.


Det var under måndagskvällen som Dagens Nyheter publicerade en intervju med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. I intervjun säger Busch att det tog emot att börja samtala med Sverigedemokraterna. 

– Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in i riksdagen, sade Ebba Busch till Dagens Nyheter. 

Partiet, som tidigare hette Kristen Demokratisk Samling, bildades 1964 efter bland annat ett utredningsförslag om att ta bort kristendomskunskap i skolan. 

Kristdemokraterna tog bort mening från hemsidan

Även på Kristdemokraternas hemsida var det tydligt, fram till igår, att partiet grundades av andra skäl än som en motrörelse mot nazismen, rapporterar Aftonbladet. 

 ”Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget som motreaktion till nazism. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl.” stod det fram till i går, enligt internettjänsten ”Wayback machine”, avslöjar tidningen. 

Men strax efter intervjun publicerades i DN tog partiet bort meningen ”I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl” från hemsidan. 

I ett mejl till Aftonbladet skriver Kristdemokraternas presstjänst att hemsidan uppdateras löpande, och att gårdagens ändring gjordes på grund av att partiet uppmärksammades på en viss otydlighet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.