- Foto: Jessica Gow/TT, Isabell Höjman/TT och Stina Stjernkvist/TT

Allt vanligare att unga killar tar tramadol innan sex: "Mer orädd"

Att unga killar tar tramadol inför sex blir allt vanligare. För Nyheter24 förklarar Maria Almazidou, enhetschef på Mottagning Maria i Malmö, att syftet är att förlänga sexakten.
– Framförallt tar man det för att klara av att inte få utlösning, säger hon.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om att tramadolmissbruk är allt vanligare bland unga, samt om hur vart femte mordoffer vid skjutningar har drogen i blodet. 

Och man har även sett hur det blir allt vanligare att unga killar tar tramadol för att hålla längre under samlag. Läs om “Patrik”, som tog tramadol för att “knulla som en gud” här.

Det finns inga exakta siffror på exakt hur många som tar drogen i samband med sex men forskare, både i Sverige och utlandet, är eniga om att det är en av anledningarna till att unga killar till slut hamnar i tramadolmissbruk, enligt Sydsvenskan

Unga killar tar tramadol för att förlänga tiden till utlösning 

För Nyheter24 berättar Maria Almazidou, enhetschef på Mottagning Maria i Malmö, varför så många unga killar brukar drogen tramadol i det syftet. Mottagningen hjälper ungdomar upp till 25 år som har problematik med alkohol och andra droger. 

Maria Almazidou. Foto: Johan Nilsson/TT

– Framförallt tar man det för att klara av att inte få utlösning och för att förlänga själva sexakten. Man ska kunna hålla på längre utan att komma, och att det finns något ideal i att det är så det ska vara. Den frågan är givetvis kopplat till vad som anses vara en normal sexakt i tid, förklarar Almazidou. 

Det är inte helt ovanligt att många uppfattar sexakten som över, när man fått utlösning. 

– Men det finns också uppgifter att det kändes skönare att ha sex under en tramadolpåverkan. Tramadolen i sig påverkar känslorna, vilket gör att man kan upplevas som mer orädd, man vågar mer, säger hon. 

Är inte medvetna om riskerna med tramadol

Maria Almazidou förklarar också att många unga inte har koll på riskerna med tramadol, och att det finns en föreställning om att det är ofarligt. 

– Man har inte riktigt varit medveten om vad det är för preparat, hur pass beroendeframkallande och farlig den här substansen är. Risken att fastna i ett skadligt bruk och ett beroende är hög. 

Ett beslag av tramadoltabletter. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Problematiskt att ha sex i nyktert tillstånd

Precis som med många andra droger och substanser kan det vara svårt att sedan börja ha sex i ett nyktert tillstånd. 

– Det kan vara problematiskt för det påverkar känslolivet, säger hon och fortsätter: 

– Det finns inga svårigheter rent fysiologiskt, utan det handlar mer om den känslomässiga delen. Att man har en självbild att man inte kan fungera utan drogen. 

Maria Almazidou betonar då vikten av att ha en förstående partner så att man kan jobba sig igenom svårigheterna, snarare än att ta till lösningen en återgå till substansbruket. 

/
sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!