genrebilder
Visste du att psykopater är överrepresenterade inom vissa yrkesgrupper? - Foto: Pexels

Här är yrkena psykopater ska ska satsa på: "Finns fördelar"

Psykopater rör sig bland oss precis som vilka människor som helst. Men visste du att det finns yrkesområden där du har större risk att stöta på en?
– Dragen är överrepresenterade i yrkesgrupper där det finns fördelar av att ha dem, säger Monica Emanell.


Psykopater är människor som syns, tar för sig och charmar folk. De upplevs ofta som väldigt speciella för sin omgivning, vilket kan vara en anledning till den fascination många känner för dem.

Psykopat är inget som man blir med åren beroende på exempelvis uppväxten, som kan påverka huruvida man blir narcissist. Psykopati syns i personens hjärna, och är alltså ett medfött fel. Här kan du läsa mer om barnen som löper större risk att bli narcissister.

Alla psykopater är även narcissister, förklarar psykologen Monica Emanell. Men långt ifrån alla narcissister är psykopater.

– Däremot finns det något som heter antisocial personlighetsstörning, men det är beteendedelen av psykopatin. Den personlighetsstörningen kan man ha, det har jättemånga kriminella, men de är inte psykopater för det, säger Emanell, som arbetat mycket inom Kriminalvården, till Nyheter24 och fortsätter:

– För att vara psykopat måste man också ha den känslomässiga biten med sig, det är den som är biologisk. Den biten handlar om att man helt enkelt föds med en mindre benägenhet till att känna empati eller skuldkänslor.

Här kan du läsa mer om hur du känner igen en psykopat.

Kanske sitter det en och annan psykopat i riksdagen? Foto: Jessica Gow/TT

Här är jobben som passar en psykopat

Alla psykopater trillar självklart inte automatiskt in på den kriminella banan, det finns nämligen vissa yrken där det faktiskt kan vara en fördel att vara psykopat. Speciellt yrken som handlar om att kunna prata för sig, och kunna charma och övertala folk.

– De här dragen är överrepresenterade i yrkesgrupper där det finns fördelar av att ha dem. Till exempel bland mäklare, säljare, advokater och politiker, säger Emanell.

En särskild fördel med att vara psykopat, för dem själva, är att de inte kan ta till sig kritik, vilket kan vara bra om man väljer ett yrke inom politiken exempelvis.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Därför är män oftare psykopater

Precis som med narcissism är psykopati vanligare bland män än bland kvinnor, enligt Monica Emanell.

– Det förvånar mig inte, säger hon och lägger till:

– Eftersom kvinnor ofta är mer intresserade av känslor, inte alltid men ofta, då kanske det är mer nära till hands att tänka sig att den här defekten inträffar bland män som redan från början inte har samma benägenhet till känslor.

Men kvinnor som är psykopater tenderar mer, om man jämför med männen, att spela på sin sexualitet. Medan män är mer benägna att att hota sig fram med ilska.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du en psykopat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.