Polisutbildningens besked: Adhd-medicin hindrar inte antagning
Polisutbildningens besked: Adhd-medicin hindrar inte antagning - Foto: Cottonbro/Pexels och Johan Nilsson/TT

Polisutbildningens besked: Adhd-medicin hindrar inte antagning

Personer med NPF-diagnoser ska kunna antas till polisutbildningen – även om det behövs medicin för att hantera tillståndet. Det framgår av de nya medicinska kraven för att bli polis.


Tidigare blev sökande med neuropsykiatriska diagnoser, NPF, automatiskt bortsorterade i antagningen till polisutbildningen. 

Regeln slopades dock av Polisen i somras, något Nyheter24 tidigare skrivit om, vilket möjliggör att personer med adhd och autism kan bli poliser. 

Kan person som tar adhd-medicin bli polis? 

Enligt de nya bestämmelserna kan sökande med NPF till polisutbildningen gå vidare och få en individuell bedömning hos Plikt- och prövningsverket. 

Frågan om vad som ska gälla för personer som behöver mediciner för att hantera sin diagnos har dock kvarstått tills nu: 

"Ska även de kunna antas eller är medicinering en så stor risk vid polisarbete att det bör leda till automatisk bortsortering?", skriver Polistidningen. 

Personer som medicinerar kan bli poliser

Här är de nya medicinska kraven för polisutbildningen. Foto: Johan Nilsson/TT

När de nya medicinska kraven beslutades i januari i år stod det dock klart att även personer som medicinerar vid NPF ska ha möjlighet att gå vidare till prövningen och få en individuell bedömning. 

Personer som har uppnått en stabil och god funktionsnivå sedan minst ett år genom "behandling" kan enligt de nya kraven nu övervägas ett godkännande. 

Behandling innebär exempelvis medicinering, enligt Marie Andersson, kommissarie vid Polismyndigheten som var med och tog fram de nya antagningskraven till polisutbildningen. 

– Det betyder inte att sökanden har klarat antagningen utan att den får gå vidare till prövningen hos Plikt- och prövningsverket för att få en medicinsk och psykologisk bedömning mot den polisiära funktionen, säger Andersson till Polistidningen. 

Intyg av specialistläkare för att bli polis

Personer med NPF-diagnoser måste nu visa upp ett intyg från specialistläkare i psykiatri som ska innehålla ett utlåtande om den sökandes funktion ”i relation till polisiära förhållanden”. 

Det står även att det i intyget måste anges om det krävs medicinering eller andra behandlingsinsatser för att uppnå en stabil funktion eller remission samt hur länge detta bedöms behövas. 

Hur enkel processen kommer bli är ännu oklart och den sökande måste själv ta kontakt med specialistsjukvården, eventuella kostnader och väntetider, enligt Polistidningen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!