26 anhållna för våldsamt upplopp i Östergötland
26 anhållna för våldsamt upplopp i Östergötland - Foto: Stefan Jerrevång/TT

26 anhållna för våldsamt upplopp i Östergötland

Totalt 26 personer har anhållits efter gårdagens upplopp i Östergötland. Fler kan komma att misstänkas i takt med att ett omfattande material från händelserna gås igenom, bedömer polisen.


I Norrköping sitter åtta personer anhållna misstänkta för våldsamt upplopp i stadsdelen Navestad.

"Fler personer kommer med säkerhet att lagföras när det omfattande materialet från polisernas rapporter och tekniskt material gåtts igenom", skriver polisen.

Omfattande skadegörelse efter upploppen

Det har skett omfattande skadegörelse i Navestad enligt polisen, som dock i nuläget saknar en komplett sammanställning av hur många bilar som bränts och fönsterrutor som krossats.

I Linköping har 18 personer anhållits för samma rubricering, och även där utgår polisen från att fler brottsmisstankar och misstänkta kommer att tillkomma.

Rasmus Paludans möten 

Våldsamheterna i Östergötland under påskdagen följde efter högerextremisten Rasmus Paludans möten och koranbränningar på olika platser i Sverige de senaste dagarna.

I stadsdelen Navestad i Norrköping sattes flera bilar i brand och polisen avfyrade flera varningsskott. 100–150 personer ska ha deltagit i upploppen. Polisen avfyrade flera varningsskott och tre personer träffades av polisens kulor, utan allvarligare skador.

Brandbomb kastades mot polisen

Även i Skäggetorp i Linköping ägde våldsamma upplopp rum, där stenar och även någon form av brandbomb kastades mot polisen.

De planerade besöken för Rasmus Paludan i Linköping och Norrköping i torsdags blev inställda på grund av de våldsamma upplopp som utbröt. Paludan hade sagt att han ska komma till städerna under söndagen, men dök aldrig upp. Ändå blev det våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!