Kvinnan döms till dagsböter för stölden på Ikea.
Kvinnan döms till dagsböter för stölden på Ikea. - Foto: Heiko Junge/NTB/TT och Johan Nilsson/TT

Kvinna i 40-årsåldern stal fåtölj från Ikea: "Större kartong"

Publicerades: 21 Maj, 09:18, Uppdaterades: 21 Maj, 17:56

En kvinna i 40-årsåldern blev påkommen med att lämna Ikea i Malmö med en fåtölj, utan att ha betalat för den i självscanningskassan. Nu döms hon, mot sitt nekande, till dagsböter för stölden.


Det var i slutet på januari i år som kvinnan, som är i 40-årsåldern, besökte möbeljätten Ikea i Malmö. Där plockade hon på sig flera varor, däribland en fåtölj värd 2 995 kronor. 

Men väl i självscanningskassan betalade kvinnan ifråga för bland annat galgar, en pläd och ett fårskinn, men inte för fåtöljen som, enligt den dom från Malmö tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, låg i en "större kartong" på kvinnans vagn.

Fick frågan om hon scannat in Ikea-fåtöljen

Händelseförloppet, som fångades på film, noterades av en Ikea-medarbetare som frågade kvinnan om fåtöljen i kartongen scannats in.

"I samband med det lade hon även sin hand på den. Hon fick ett jakande svar. Hon ställde sig därefter något i bakgrunden", står det i domen.

När kvinnan ifråga betalat för övriga varor, till ett värde av 2 215 kronor, tog medarbetaren fram ett kassakvitto och kunde då konstatera att fåtöljen inte scannats in. Man tillkallade då väktare som ingrep.

Kvinnan: "Var inte meningen"

Kvinnan, som hela tiden förnekat brott, har hävdat att "allt var en stor miss" och att hon innan besöket tagit starka mediciner, hade ont och var stressad samt var ovan vid självscanningssystemet.

"Det rör sig om en miss på grund av hennes mående. Det var inte meningen och hon var inte sig själv vid tillfället", går att läsa om kvinnans utsaga i domen.

Kvinnan har dessutom uppgett att hon, på grund av hörlurar i öronen, inte hört medarbetarens fråga gällande betalningen för fåtöljen.

Döms för stölden på Ikea

Men tingsrätten köper inte kvinnans förklaring. Man menar istället att det "framstår som anmärkningsvärt" att hon inte betalat för den dyraste varan, vars pris överstiger den totala summa hon betalat.

Även föremålets storlek har spelat in i domen, där man konstaterar:

"Det var den överlägset största av de kartonger som fanns på den vagn som NN förde med sig. Av övervakningsfilmen framgår att NN (som enligt rätten inte framstår som synbart desorienterad eller frånvarande) vrider och vänder på olika föremål och scannar vissa varor likväl som hon i kassan också tittar mot den aktuella kartongen."

Man pekar också på hur kvinnan, under betalningen, på skärmen fått standardfrågan om alla varor scannats in och att hon dessutom fått frågan från en medarbetare på plats, men trots detta inte scannat in fåtöljen.

Kvinnan anses därmed ha relevant uppsåt och hon döms nu för stöld. Straffpåföljden blir 40 dagsböter om 300 kronor.

36-årig kvinna stal för 17 000 kronor på Ikea – ville göra familjen glad

/
Relaterat
Senaste nytt

Försvunna barn i Amazonas hittade

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

1 timme sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen

1 timme sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

2 timmar sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

igår 22:32
Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.