I dag ska Johanna Jansson vittna i hovrätten i Tove-fallet.
I dag ska Johanna Jansson vittna i hovrätten i Tove-fallet. - Foto: Polisen & Privat

Mordet på Tove: Livstidsdömda Johanna Jansson ska höras

Fyra olika rättsläkare ska säga sitt om hur 21-åriga Tove dog. Dessutom ska livstidsdömda Johanna Jansson korsförhöras på nytt av Maja Hellmans försvarare. Dagens förhandling kommer att bli avgörande i nya Toverättegången.


När mordet på 21-åriga Tove nu prövas i Göta hovrätt ser tisdagen ut att bli den mest avgörande dagen. Inte mindre än fem nya förhör ska hållas.

Fallet har till stor del kommit att handla om den exakta dödsorsaken. Maja Hellman, 19 och Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson, 20 år gamla, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten har gett olika versioner av vad som hände under kvällen då Tove dog.

Mordet på Tove: Här är allt som hänt i fallet

Johanna Jansson har kallat in expert

Maja Hellman hävdar att hon sov och inte var inblandad alls förrän hon blev väckt och uppmanades att hjälpa till att flytta på kroppen. Den äldre har erkänt att hon tog ett stryptag om Toves hals, men menar att det var kortvarigt och inte dödligt.

Johanna Jansson försvarare har kallat en expert i rättsmedicin som gjort bedömningen att Tove kan ha kvävts till döds av att hon andats in uppkräkt maginnehåll – till skillnad från rättsläkarna som utförde obduktionen, som menar att det är klarlagt att Tove ströps till döds. En av dem ska också vittna under tisdagen.

— Det är synnerligen betydelsefullt ur försvarets synvinkel vad gäller frågan om den korrekta dödsorsaken. Försvaret kommer att göra ett stort nummer av detta, har rättsexperten Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, tidigare sagt till TT.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Mordet på Tove: Två uppfattningar

Dessutom ska två olika experter från Socialstyrelsens rättsliga råd, som till viss del har olika uppfattningar, uttala sig i frågan.

Sammanlagt ska alltså fyra olika rättsläkare höras under tisdagen. Utöver det ska den åtalade Johanna Jansson också höras igen, på begäran av Maja Hellmans advokat Peter Gillberg.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!