Den 71-årige tjuven ska ha tagit sig in i lägenheterna med nycklar.
1 av 3
Den 71-årige tjuven ska ha tagit sig in i lägenheterna med nycklar. - Foto: SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Tjuven filmades när han tog sig in i en lägenhet på Östermalm i Stockholm.
2 av 3
Tjuven filmades när han tog sig in i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Det är ännu oklart hur stora summor stulna pengar det kan tänkas röra sig om.
3 av 3
Det är ännu oklart hur stora summor stulna pengar det kan tänkas röra sig om. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Gentlemannatjuven, 71, har åkt fast

Listig kvinna fångade tjuven på film.


Lämna inget i hallen

Enligt polisen ska den 71-årige tjuven ha satt i system att med hjälp av nycklar ta sig in i lägenheter i jakt på kontanter. Men exakt hur han gått tillväga är ännu oklart. 

– Men ett tips till alla är att alltid ha ytterdörren låst även när man är hemma och att aldrig ha nycklar och andra värdesaker i hallen, säger Felix Hellgren vid Citypolisen.

STOCKHOLM. Nu är jakten på "Gentlemannatjuven" över. Under ett par veckors tid har mannen, som blivit känd för att med nycklar ta sig in lägenheter och plocka på sig kontanter från plånböcker, gäckat polisen. I fredags greps han.

Gripandet kunde ske efter att en kvinna fångat den 71-årige tjuven på film när han bröt sig in i en lägenhet på Östermalm i centrala Stockholm. 

Inne i lägenheten på nätterna

Kvinnan hade börjat fatta misstanke om att någon var inne i hennes lägenhet på nätterna efter att hon upptäckt att hon saknade pengar. För att ta reda på vad som försiggick installerade hon en webbkamera som aktiveras av rörelser. Och en morgon när hon vaknade hade kameran aktiverats när en man klev in i lägenheten och letade igenom hallen. Kvinnan hade dock slutat ha kontanter hemma så tjuven fick ge sig av tomhänt.

– Vi tror inte att det rör sig om så stora summor vid varje tillfälle utan snarare småsummor som inte upptäcks lika lätt, säger Fredrik Hellgren, en av dem som ansvarar för arbetet med inbrott vid Citypolisen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Förhör under torsdagen

71-åringen kommer att förhöras ytterligare under torsdagen. Därefter lämnas ärendet över till åklagare.

– Vi är ännu inte säkra på mannens tillvägagångssätt, säger Hellgren. 

Brottet rubriceras som försök till grov stöld.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!