15 män dömda för våldsamt upplopp i det stora huliganmålet

I augusti 2011 blev det stora kravaller inför matchen mellan IFK Göteborg och AIK. Nu har 15 män dömts för våldsamt upplopp.


Detta har hänt

De största oroligheterna ägde rum inför matchen mellan de rivaliserande lagen. 16 av de åtalade misstänks för inblandning i det upploppet. Våldet bestod bland annat av sparkar mot civilpoliser, bengalkastning och "rusningar" mot ordningsvakter, polis och annan personal. En av männen ska ha slagit med en vägkon mot ridande polis. På en av övervakningsfilmerna ses en man sparka en polis i bröstet när polismannen ligger ner på marken. 

IFK Göteborg och AIK har två av Sveriges mest kända och största fotbollsfirmor - Wisemen och Firman Boys. Dessa drabbade samman flera gånger från kvällen innan matchen till efter densamma.

GÖTEBORG. Den har kallats Göteborgs största huliganrättegång någonsin. 19 IFK Göteborg-anhängare stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med matchen mot AIK i augusti 2011.

Nu har tingsrätten dömt 15 av männen för våldsamt upplopp. Sju av personerna döms till minst fyra månaders fängelse medan åtta döms till samhällstjänst, skyddstillsyn eller får villkorlig dom och dagsböter.

Fälldes av övervakningsbilder

Fyra av de åtalade männen frias helt. Åklagaren Ann-Sofie Prahl var inför rättegången övertygad om en fällande dom. Och hon säger sig vara nöjd med tingsrättens bedömning.

– Jag tycker att den är bra. Samtliga 15 personer som åtalades för det våldsamma upploppet före matchen har blivit fällda. De fyra som deltog i upploppet efter matchen frikändes. Tingsrätten ansåg inte att oroligheterna efter matchen kan klassas som våldsamt upplopp. säger Prahl, till Nyheter24.

En del av männen erkände och skyllde på alkoholen medan andra nekade till brott och hävdade att de inte befunnit sig på platsen över huvud taget. Men övervakningsbilder och vittnesmål från supporterpolis fällde männen som är mellan 18 och 40 år.

Dom
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Explosion i Trelleborg

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.