"Det är uppenbart att en anmälan borde ha upprättats", skriver personalansvarsnämnden.
"Det är uppenbart att en anmälan borde ha upprättats", skriver personalansvarsnämnden. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Polis varnas – struntade i anmäla barnmisshandel

En tolvårig pojke ringde polisen och sade att hans pappa, som är polis, slog honom. Men polisen som tog emot samtalet upprättade ingen anmälan. Nu varnas mannen.


BRIS: Vanligt att barn inte blir tagna på allvar

Barnens rätt i samhällets (BRIS) presschef Cecilia Nauclér vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger till Nyheter24 att myndigheter ofta väljer att tro på vuxna framför barn.

– Vi har väldigt många fall där barn inte blir tagna på allvar, där ett åtal läggs ner eller en anmälan inte går vidare. Det är tyvärr alldeles för vanligt att barn inte blir trodda när de faktiskt tar mod till sig och gör en anmälan.

JÖNKÖPING. Det var den 31 augusti 2011 som polisen i Jönköping fick in ett larm från en tolvårig pojke som berättade att han blivit slagen av sin pappa som är polis.

Men efter ett besök hos pojken struntade både det vakthavande befälet och förundersökningsledaren att upprätta en anmälan eftersom de ansåg att pappan inte begått något brott.

"Vet inte hur de här poliserna tänkt"

Poliserna fick hård kritik av polismyndigheten i Jönköpings län och nu har det vakthavande befälet varnats av polisens personalansvarsnämnd (PAN).

- Det ska alltid upprättas en anmälan. Det finns regler för hur vi ska agera när någon polisanställd blir anmäld och där finns det inte utrymme för att vi ska göra någon egen bedömning. Jag vet inte hur de här poliserna har tänkt och tyckt, har Elisabeth Hammar chefsjurist på polismyndigheten i Jönköpings län, tidigare sagt till Nyheter24.

Gjort sig skyldig till tjänstefel

Poliserna konstaterade att det våld som riktats mot pojken var "ringa fall och därför inte brottsligt". PAN anser dock att det är "uppenbart att anmälan borde ha upprättats". 

Det vakthavande befälet har gjort sig skyldig till tjänstefel, medan men förundersökningsledaren undkommer straff.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!