24-åringen fördes in i rättssalen klädd i gråa byxor och grå tröja. Under större delen av förhandlingarna satt han med händerna knäppta framför munnen.
1 av 6
24-åringen fördes in i rättssalen klädd i gråa byxor och grå tröja. Under större delen av förhandlingarna satt han med händerna knäppta framför munnen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
24-åringen har erkänt att han fört bort Anna.
2 av 6
24-åringen har erkänt att han fört bort Anna.
Anna var på väg från sitt hem (gula markören) till skolan (nedre blåa markören) i torsdags. Men på vägen inträffade något och hon försvann. Hon hittades vid tretiden på natten vid den mittersta blåa markören tillsammans med 24-åringen.
3 av 6
Anna var på väg från sitt hem (gula markören) till skolan (nedre blåa markören) i torsdags. Men på vägen inträffade något och hon försvann. Hon hittades vid tretiden på natten vid den mittersta blåa markören tillsammans med 24-åringen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN ENIRO.SE
Flickans föräldrar ringde Missing people när Anna inte kom hem från skolan.
4 av 6
Flickans föräldrar ringde Missing people när Anna inte kom hem från skolan. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det visade sig att skolan inte lagt märke till att Anna varit borta under dagen.
5 av 6
Det visade sig att skolan inte lagt märke till att Anna varit borta under dagen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Hundratals människor sökte efter Anna under torsdagskvällen.
6 av 6
Hundratals människor sökte efter Anna under torsdagskvällen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

24-åringen häktad för att ha rövat bort Anna

Människorov eller olaga frihetsberövande? Det var den största frågan under häktningsförhandlingarna mot den 24-årige man som misstänks ha rövat bort nioåriga Anna.


Skillnader mellan brotten

Enligt åklagaren har 24-åringen gjort sig skyldig till människorov, men advokaten Claes Östlund handlar det om olaga frihetsberövande. Det kan vara förvirrande då namnen är snarlika. 

Men människorov innebär att en person för bort eller spärrar in någon för att skada denne sexuellt, fysiskt eller psykiskt genom att till exempel utöva utpressning mot personen. Straffvärdet är mellan fyra år till livstids fängelse.

Olaga frihetsberövande innebär att en person berövar en annan person friheten utan avsikt att skada personen sexuellt eller fysiskt. Straffvärdet är ett till tio års fängelse.

GÖTEBORG. Klockan elva på måndagen inleddes häktningsförhandlingar mot den 24-årige man som misstänks ha kidnappat nioåriga Anna i Göteborg. 24-åringen såg mycket nedstämd ut när han fördes in i rättegångssalen och senare fick besked om att han häktats på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande.

Åklagaren Per-Erik Rinsell hade begärt honom häktad på sannolika skäl för människorov och menade att 24-åringen hållit Anna fången i över 19 timmar. 24-åringen förnekade människorov, men erkände att han fört bort Anna. Enligt advokaten Claes Östlund har hans klient inte haft vare sig sexuella eller våldsamma motiv vilket Östlund anser pekar på att det rör sig om olaga frihetsberövande. 

Ville "ställa allt tillrätta"

24-åringen har varit samarbetsvillig i förhör och förklarat att det var en impulshandling utan motiv. Östlund berättar att 24-åringen ångrat sig senare på fredagseftermiddagen och insett att han begått ett misstag. 

Då ville han "ställa allt tillrätta", men kunde inte lämna tillbaka flickan eftersom att det var så många människor ute och sökte efter henne.  Det är fortfarande oklart vad mannen gjorde med Anna under timmarna hon var försvunnen, men enligt advokaten Claes Östlund rör det sig om "ganska okontroversiella saker".

Delade Missing peoples efterlysning på Facebook

Det var i torsdags som nioåriga Anna försvann när hon var på väg till skolan i Skår i Göteborg. Hennes föräldrar tog på eftermiddagen kontakt med organisationen Missing people vars Facebookefterlysning fick tiotusentals likes.

En av dem som delade efterlysningen var, enligt Aftonbladet, den 24-årige mannen som polisen tror kidnappade henne. Klockan 00.30 delade han efterlysningen. Då var redan över 500 frivilliga ute och letade efter Anna. Och bara timmar senare, vid tretiden på natten, hittades hon – tillsammans med 24-åringen som då försökte dölja henne under stora kläder.

– Jag har inte gjort något, sa han när de konfronterade honom.

Vännen: "Han är inte farlig"

24-åringen har i förhör erkänt att han rövat bort Anna och han begärdes häktad under söndagen. Hans vänner beskriver honom som "naiv och barnslig", men ingen av de Nyheter24 har pratat med kan tänka sig att han är skyldig för brottet.

– Inte på tusen år. Han kan vara lite dum i huvudet och göra galna saker, men han är inte farlig, säger en av mannens vänner till Nyheter24.

Efter försvinnandet har Annas skola fått hård kritik av föräldrar som ställer sig frågande till varför ingen på skolan märkte att Anna var borta. Det tog över sju timmar innan hennes föräldrar insåg att hon inte varit i skolan. Polisen tror att hon varit i 24-åringens våld under hela dagen. Mannen ska nu undersökas av psykolog.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.