Fredag 3 Dec
Stockholm

Polisen ber om ursäkt för hotfullt samtal till 12-åring

Lektionen avbröts av en polis som ringde och hotade en 12-årig flicka.
Lektionen avbröts av en polis som ringde och hotade en 12-årig flicka. Foto: Scanpix

Mitt under lektionstid fick den 12-åriga flickan ett hotfullt samtal från polisen. Nu ber polismyndigheten i Jönköping om ursäkt för sitt agerande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Träffar sällan sin pappa"

Den 12-åriga flickan bor med sin mamma och träffar sällan sin pappa som av olika anledningar ofta byter telefonnummer och är svår att få tag på. 

– Men att lasta över det på en 12-åring är att gå för långt, säger mamman till Jnytt.

JÖNKÖPING.  "Om du inte lämnar ut din pappas telefonnummer så måste jag efterlysa honom".

Så sa den polisman som ringde en 12-årig flicka i Jönköping mitt under lektionstid den 6 december. Flickans lärare chockerades av polisens agerande och hennes mamma anmälde polismannen för tjänstefel. 

Åklagaren bestämde sig tidigt för att lägga ner anmälan. Men nu ber Polismyndigheten i Jönköpings län om ursäkt i ett yttrande till Justitiekanslern (JK). Polismyndigheten skriver att det var fel att ringa upp 12-åringen i skolan och be om hennes pappas nummer. 

Det var även fel att hota med att pappan kunde bli efterlyst om flickan vägrade lämna ut numret. Polisen menar slutligen att de inte borde ringt till flickan över huvud taget.

Polisen: Var i behov av att hitta honom

Under hela samtalet stod läraren vid flickans sida och chockerades av polisens agerande som läraren kallar en "vansinnig kränkning".

– Hon blev givetvis upprörd och ledsen. Hon berättade för mig att hon ville ringa till sin mamma. Jag fick tag i telefonen och ringde tillbaka för att verifiera att det verkligen var en polis som ringde, och jag var ganska tuff mot honom och ifrågasatte hans sätt att arbeta, säger läraren till Jnytt.

Elias Hammarlund vid Jönköpingspolisen har tidigare berättat för Nyheter24 att polisen sökt efter pappan i flera dagar och var i behov av att hitta honom snabbt  på grund av en utgående tidsfrist i en förundersökning. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela