Torsdag 15 Apr
Stockholm

Polisen "tackar för stöd efter mediadrevet" om dödskraschen

Polisen tackar för stödet.
1 av 8
Polisen tackar för stödet. Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Bilen flög ut över brokanten och ner i vattnet.
2 av 8
Bilen flög ut över brokanten och ner i vattnet. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Här jagades tjuvarna ner i vattnet.
3 av 8
Här jagades tjuvarna ner i vattnet. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Nu ska polisens agerande granskas.
4 av 8
Nu ska polisens agerande granskas. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
De valde att köra igenom bommarna.
5 av 8
De valde att köra igenom bommarna. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Bilen bärgades vid 06-tiden.
6 av 8
Bilen bärgades vid 06-tiden. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Då hittades två personer döda i bilen.
7 av 8
Då hittades två personer döda i bilen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Inlägget.
8 av 8
Inlägget. Foto: Faksimil Polisen.

Broöppningen gjorde så att bensintjuvarna störtade ner mot döden. Nu tackar Uppsalapolisen allmänheten för stödet "efter mediadrevet". – Det är klart olämpligt formulerat, säger polisens presstalesman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Därför är det tjänstefel"

Åklagaren Håkan Roswall anser att poliserna kan ha begått ett tjänstefel genom att bryta mot den här regeln från Rikspolisstyrelsen.

”12 § Ett fast hinder får användas för att stoppa ett motordrivet fordon endast om det är synnerligen angeläget att omedelbart stoppa fordonet och andra metoder inte kan användas."

UPPSALA. Bensintjuvarna körde utför Hjulstabron mot sin död efter att polisen tagit beslut om broöppning. Nu tackar polisen på sin hemsida för stödet "efter mediadrevet".

"Polisen i Uppsala län får uppskattning och stöd på olika sätt från allmänheten angående mediadrevet om dödsfälla. Detta uppskattas och värmer Tack!", står det i inlägget på Polisens hemsida.

– Det är klart olämpligt formulerat. Men syftet har inte på något sätt varit att provocera eller skada någon, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, till Aftonbladet.

Poliserna utreds

Händelsen har lett till en förundersökning mot poliserna som rör dels tjänstefel men möjligtvis även vållande till annans död.

Reaktionerna har varit starka mot polisens beslut som blev en dödsfälla för tjuvarna. Nordström menar ändå att poliserna ska tåla kritiken och att inlägget förmodligen inte är menat av illvilja.

– Vår personal är utsatta för en granskning just nu och det är självklart tufft, men det måste vi acceptera. Det är viktigt att polisen utreds och granskas också av medierna, säger han till Aftonbladet.

Polisen i Uppsala har tidigare varit i blåsväder för ett annat utspel. Det var i personaltidningen som våldtäktsdömde ex-polischefen Göran Lindberg hyllades i en tillbakablick.

Kommentera
Kopiera länk
Dela