Hon hittade 20 000 och blev misshandlad

- 27/03/2013, 16:17 -
Karin har ännu inte fått tillbaka hittegodset på 20 000 kronor trots polisens godkännande förra året.
1 av 2

Karin har ännu inte fått tillbaka hittegodset på 20 000 kronor trots polisens godkännande förra året.

SCANPIX SWEDEN

Polisen har skickat ut brev till Karin hon nu, snart tre år efter händelsen, ska få tillbaka  de 20 000 kronor hon hittade på gatan.
2 av 2

Polisen har skickat ut brev till Karin hon nu, snart tre år efter händelsen, ska få tillbaka de 20 000 kronor hon hittade på gatan.

JESSICA GOW / SCANPIX

Inte nog med att Karin hittade 20 000 kronor på gatan. Hon blev också attackerad och misshandlad på kuppen av okänd kvinna. När hon sedan lämnade in hittegodset till polisen behöll de pengarna - i två år.

STOCKHOLM. 40-åriga Karin hittade 20 000 kronor, cash, på gatan utanför sin bostad i Skärholmen. Dessutom blev hon misshandlad av en okänd kvinna i samband med upphittandet, som ska ha försökt stjäla pengarna och påstått att de varit hennes. Karin lyckades dock fly från platsen med både livet och pengarna i behåll. 

Sedan lämnade hon givmilt in pengarna som hittegods till polisen.

Vid inlämnandet uppgav Karin tydligt sina kontaktuppgifter till polisen, och hittegodsavdelningen ska ha lovat att återkomma om ingen ägare hört av sig. Trots det fick Karin en tid senare ett brev från polisen där det framgår att hittegodset tillfaller staten då upphittaren ej gick att kalla brevledes.

– Jag tycker att det är lite konstigt att polisen inte kunde kontakta mig, säger Karin till Nyheter24 och fortsätter: 

– Polisen vet ju allt. Jag hade lämnat mitt personnummer och alla uppgifter, så lite konstigt var det.

Ännu har inga pengar synts till

Efter polisens besked skickade Karin in ett brev och förklarade polisens konstiga beteende och att de skött det hela oerhört dåligt. I april 2012, nästan två år efter händelsen som skedde juni 2010, kom det ett brev i Karins brevlåda från Rikspolisstyrelsen om att hon äntligen skulle få behålla hittegodset. I dag har fortfarande inga pengar synts till.

– Jag skulle ljuga om jag sa jag inte vad glad, men jag tänker mycket på personen som tappat pengarna och är väldigt ledsen för hans skull.

Unikt fall

Magnus Alensand, chef för godsroteln City polismästardistrikt, säger att det inte verkar röra sig om något tjänstefel eller liknande från polisens sida.

– Upphittare har fyra veckor på sig att höra av sig från det att polisen skickat ut ett sådant brev, annars faller äganderätten för upphittaren att kunna hämta ut hittegodset, säger Alensand.

Han berättar också att polisen, enligt hans erfarenhet, brukar vara väldigt mån om att få kontakt med upphittare, och ofta försöka kontakta dessa på fler sätt än bara via brev. Även om Alensand inte har insyn i just det här fallet, verkar det röra sig om ett undantagsfall eftersom Karin dessutom lyckats få behålla hittegodset efter så pass lång tid efter det att händelsen inträffat. 

Fotnot: Karin har valt att vara anonym och heter egentligen något annat.