1 av 2
- Foto: Tobias Lundgren/Scanpix
Husrannsakningar hos huliganer har blivit vanligare.
2 av 2
Husrannsakningar hos huliganer har blivit vanligare. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Husrannsakningar hos huliganer – polisens nya vapen

Med hjälp av flera husrannsakningar kunde polisen gripa nio AIK-supportrar misstänkta för våldsamt upplopp efter en ishockeymatch mot Linköping. Just husrannsakningar mot huliganer har blivit allt vanligare det senaste året.
– Man letar efter allt från vapen till pyroteknik, säger en idrottsutredaren Markus Boström vid Linköpingspolisen.


Våldsamt upplopp

Linköpings hemmamatch mot AIK i elitserien den 5 januari slutade i ett våldsamt upplopp. Redan före matchen uppstod oroligheter vid en pub i centrala Linköping. 

Under matchen började flera AIK- och Linköpingssupportrar kasta föremål mot varandra. Flera åskådare träffades  och en ung flicka fick en sårskada under ögat.

Efter matchen uppstod problem när AIK-fansen skulle slussas ut från arenan. Flera fans gick till angrepp mot polis och väktare genom att kasta flaskor, stenar och skjuta raketer.

Tre poliser och en ordningsvakt skadades. Under upploppet förstördes även två polisbilar och en ambulans sattes i brand. Supportrarna kunde senare identifieras med hjälp av övervakningsfilmer och i mars greps nio personer misstänkta för våldsamt upplopp.

LINKÖPING/STOCKHOLM. Efter elitseriematch mellan Linköping och AIK 5 januari uppstod ett våldsamt upplopp i anslutning till arenan. Flera AIK-supportrar gick till angrepp mot polisen – och tre poliser och en väktare skadades.

Händelsen har prioriterats högt av polisen i Linköping och med hjälp av övervakningsfilmer har man kunnat identifiera de misstänkta personerna. 8 mars, mer än två månader efter matchen, hämtades nio AIK-supportrar in till förhör.

"Lagt ner väldigt mycket tid"

Med hjälp av operativa avdelningen i Stockholm genomfördes flera husrannsakningar varefter åtta av de nio gripna anhölls misstänkta för våldsamt upplopp.

– Vi har lagt ner väldigt mycket tid och energi på det här ärendet för att vi vill markera att de här personernas agerande inte är acceptabelt, säger Markus Boström, idrottsutredare vid Linköpingspolisen, till Nyheter24.

Vanligt för Stockholmspolisen

Just husrannsakningar mot fotbollssupportrar som misstänkts för brott har blivit allt vanligare i Stockholm det senaste året. Flera fans till de olika Stockholmslag vittnar om instormande, beväpnade poliser som söker efter droger och pyroteknik.

– Det man söker efter är föremål som kan kopplas till brottslig verksamhet. Det kan vara allt från vapen till pyroteknik. Om det är ett föremål som vi misstänker använts för brottslig verksamhet kan vi beslagta det, säger Boström.

För Markus Boström och polisen i Östergötland är brottslighet kopplad till olika idrottssupportrar relativt ovanlig. Men för Stockholmspolisen är det vardagsmat och husrannsakningar har blivit ett viktigt vapen som används för att koppla supportrar till brott som annars är svårlösta.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.