15-åringen fick blåmärken både på armen och på bröstkorgen.
1 av 7
15-åringen fick blåmärken både på armen och på bröstkorgen. - Foto: Lovisa Sundman/SCANPIX SWEDEN
Lovisa, mamman till 15-åringen, skrev om händelsen på sin blogg.
2 av 7
Lovisa, mamman till 15-åringen, skrev om händelsen på sin blogg. - Foto: Nyheter24
Här syns blåmärkena på bröstkorgen.
3 av 7
Här syns blåmärkena på bröstkorgen. - Foto: Lovisa Sundman
Blåmärket på armen.
4 av 7
Blåmärket på armen. - Foto: Lovisa Sundman
Till och med byxorna gick sönder när polisen brottade ner tonåringen på marken.
5 av 7
Till och med byxorna gick sönder när polisen brottade ner tonåringen på marken. - Foto: Lovisa Sundman
Polisen ska ha sagt att familjen kan få ersättning för byxorna.
6 av 7
Polisen ska ha sagt att familjen kan få ersättning för byxorna. - Foto: Lovisa Sundman
Polisen har påbörjat en utredning.
7 av 7
Polisen har påbörjat en utredning. - Foto: SCANPIX SWEDEN

15-åringen: "Polisen dunkade mitt huvud i en stolpe flera gånger"

I ett blogginlägg beskriver en mamma hur hennes 15-årige son jagades och misshandlades av poliser. Efter att blogginlägget fått spridning har familjen valt att lämna in en anmälan mot polisen. Nu ska rikspolisens avdelning för interna utredningar utreda vad som egentligen hände den där natten i början av juni.


Tillbaka-kaka

Tjänstefel

Polisen i Karlstad glömde bort två misstänkta tjuvar i arresten. En polisman straffas därefter med böter för tjänstefel. 

Läs mer om händelsen här.

Järnkaminerna JO-anmäler

Nyheter24 avslöjade nyligen att Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen för flera händelser av övervåld efter match.

Läs artikeln här.

STOCKHOLM. Klockan var ett på natten när Lovisa, 56, vaknade av att polisen knackade på dörren. Med sig hade polisen Lovisas 15-årige son, somrusade in i huset och sade ”horpolisen hade sönder mina byxor”. Tonåringen var tydligt upprörd, skrek och grät och var arg på polisen. 

Den ena polisen hälsade sedan på Lovisa och sa ”Detär jag som är horpolisen”.

Det händelseförloppet beskriver Lovisa på sin blogg, och berättar vidare om hur polisen behandlade hennes son natten mellan den sjätte och sjunde juni i Spånga utanför Stockholm. Med i inlägget finns även bilder på de skador som man menar att polisen tillfogat den 15-årige pojken. 

Enligt Lovisa försäkrade polisen henne om att sonen inte var misstänkt för någotbrott, men att de hade blivit tvungna att jaga och brotta omkull honom.

– Han kan ha några blåmärken och ni kan få ersättning förbyxorna om ni lämnar in dem till polisen, ska den ena polisen ha sagt, enligt Lovisa.

Kastat sten på bil

Det var inte förrän på morgonen dagen efter som Lovisa kunde lugna ner sonen och skapade sig en bild av hur det hade gått till. 

När Nyheter24 kommer i kontakt med Lovisa berättar hon att polisen ska ha åkt till Solhem, Spånga, då ett ungdomsgäng rapporterades ha kastat sten på en parkerad bil. Polisen ska ha pratat med några ungdomar i anslutning tillplatsen, där även Lovisas son befann sig, tillsammans med en tjejkompis. Någon ropadeoch frågade om de två ungdomarna sett en kille i vit keps. De ska ha svarat att deinte har sett någon sådan, och började därefter att gå från platsen.

Dunkade huvudet i stolpe

Plötsligt ska 15-åringen och tjejkompisen ha hört raska steg kommabakom sig, ett sånt där rasslande som kommer från personer i uniform medutrustning. De började springa av ren reflex. Enligt mamman ska den ena polisen därefter ha knuffat omkull Lovisas son. Han ska dessutom ha dunkat sonens huvud flera gånger i en stolpe och frågat efter personnumret. Rädd ochchockad missade tonåringen med en siffra. Polisen uppges då ha blivit hårdhänt, varpå Lovisa berättar att han tryckte ner knäti bröstkorgen på 15-åringen med låst grepp.

– Varför ljuger du ungjävel? ska polisen ha sagt, argsint.

Fick flera blåmärken

Enligt Lovisa ska tumultet ha slutat med att polisen till sist fick rätt personnummer. De bestämde sig då för att köra hem pojken. Väl i bilen uppger Lovisa att hennes son ska ha sagt:

– Ni kan ju göra vad ni vill, inget händer ju meder ändå, varpå polisen ska ha svarat:

– Ja, det är ju det som är roligt.

Många har engagerat sig

Vad som egentligen hände den där natten i början av juni vet egentligen bara de inblandade men familjen har valt att lämna in en anmälan mot polisen.

Lovisas inlägg har, i skrivande stund, fått över 2 000 delningar påFacebook och hon är förvånad över att händelsen nått så pass många människor. I och med att så många har engagerat sig i ämnet och blivit berörda, känner Lovisa ett slags betryggande stöd.

– Folk reagerar, misstror min son, misstror polisen, undrarom man ska få stryk för att uppge fel personnummer? säger Lovisa tillNyheter24.

Jan Friberg, kommissarie vid rikspolisens avdelning förinterna utredningar, bekräftar att man har fått in en anmälan och berättar att det rör sig omspeciella regler och omständigheter då det handlar om att polisen ska granska polisen.

– En åklagare tar direktiv och vi utför, bedömervem som ska höras, om det finns det vittnen och så vidare. Så får vi se, detska ju utredas, säger Friberg till Nyheter24.

Hur ställer ni er till den här händelsen?

– ­Det är alltid tråkigt när folk handlar i kläm, polisen är ju till för att hjälpa, säger Friberg till Nyheter24, och fortsätter:

– Det kan ju hända att man springer efter felgärningsman och då är det ju olyckligt, då får man ju rätta till det. Man skaaldrig använda övervåld. Men vi vet ju inte heller om polisen mötts med våld såatt säga.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!