Avvisar anklagelserna.
1 av 3
Avvisar anklagelserna. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson
Han meddelade att han inte tänker ställa upp i nästa val.
2 av 3
Han meddelade att han inte tänker ställa upp i nästa val. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande.
3 av 3
Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Riksdagsmannen tar timeout efter misstankar om sexbrott

Toppmoderaten Gunnar Axén misstänks ha sexofredat en yngre kvinna i moderata ungdomsförbundet MUF. Nu tar han timeout från sina politiska uppdrag.


Policyn

Det var i oktober som Moderaterna antog en ny etisk policy vid partiets årsstämma i Norrköping.

"Den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel, i enlighet med kandidatförsäkran, ta en så kallad "time out" från förtroendeuppdrag. Formen för detta ska diskuteras mellan den förtroendevalde och inblandade partiföreträdare", lyder policyn.

STOCKHOLM. I oktober uppdagades det att riksdagsmannen Gunnar Axén (M) blivit polisanmäld för sexuellt ofredande. Enligt anmälan ska det misstänkta brottet ha ägt rum på ett hotellrum i samband med en partikonferens. 

Gunnar Axén har nekat till brott och avvisat alla anklagelser. Men polisens utredning mot honom fortsätter och enligt Mats Ericsson, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål, kommer politikern att delges misstanke om brott senare den här veckan. Om ytterligare en vecka kommer polisen att inleda förhör med Axén. Men hans advokat Per E Samuelsson tror att fallet kommer att läggas ner.

– Efter att ha talat väldigt länge med min klient är jag alldeles övertygad om att det här kommer att rinna ut i sanden. Jag känner mig helt trygg med det. Men nu får polisutredningen ha sin gång och vi ska inte processa i media, säger Samuelsson till Aftonbladet.

Moderaternas etiska policy gör gällande att alla som ingår i en brottsutredning ska ta en timeout. Och det är också vad som kommer att ske nu, enligt partiets gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra.

"Vi ser allvarligt på frågan och avvaktar nu rättsväsendets fortsatta arbete. I enlighet med vår etiska policy har vi, i samråd med ledamoten, beslutat att han avstår från att delta i riksdagsarbetet tills vidare, det vill säga tar en så kallad timeout", skriver Kinberg Batra i ett mejl enligt Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!