Stort polistillslag mot vänsterextremister

Under tisdagsmorgonen slog polisen till mot tretton olika adresser i Eskilstuna och Stockholm som en del av "Projekt Eskil". Ett flertal personer med koppling till Revolutionära Fronten ska ha gripits.


Så beskrivs RF av Säpo

"Revolutionära fronten består av lokala grupper med mer eller mindre formella ledare och har tydliga regler för medlemskap och förhållningsregler, men saknar en central ledning. RF har sina rötter i Afa (Antifascistisk aktion) och bildades efter EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Det övergripande målet är att avskaffa dagens samhällsordning genom revolution och ersätta den med självständiga arbetarkollektiv som styrs av direktdemokrati. På mer omedelbar sikt är målet att försvara arbetarklassen mot olika typer av angrepp. Dessa kan innefatta allt från fysiska attacker från vit makt-miljön till förändringar i arbetsrättslagstiftningen."

- Ur Säkerhets-polisens sammanfattning av den autonoma miljön i Sverige.

ESKILSTUNA. Tidigare har polisen haft mycket svårt att stoppa medlemmar från den vänsterextrema grupperingen Revolutionära Fronten som bland annat varit mycket aktiva i Mälardalen.

– Det är svårt att få någon dömd. Det handlar om oerhört grova bort som innebär en stor fara för den som utsatts för dem. Men det är svårt med bevis, har Daniel Lindström på Västmanlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT) tidigare sagt till Nyheter24.

"Projekt Eskil"

Men tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen ändå till på inte mindre än 13 olika platser i Stockholm och Eskilstuna, skriver Eskilstuna-Kuriren. Enligt tidningen ska polisen, under vad som döpts till "Projekt Eskil", bland annat ha gripit ett okänt antal personer med koppling till just Revolutionära Fronten.

– Vi är mitt uppe i det här nu. Vi har gått in i ett antal lägenheter i bland annat Eskilstuna och jobbar nu utifrån det, säger en icke namngiven polis till Eskilstuna-Kuriren.

Från Sörmlandspolisens håll bekräftar man nu att ett ingripande har gjorts.

– Vi har ingripit mot 8-10 adresser runt om i Mälardalen och ned till Göteborg, säger Fredrik Hedlund från Sömlandspolisen till Nyheter24, och bekräftar att det bland annat handlar om personer med koppling till Revolutionära Fronten:

– Vi har ett antal personer anhållna i sin frånvaro och några i förvar. Sen har vi massor av material att analysera så vi har att göra.

Ingripanden även i Stockholm

Även i Stockholm har man från polisens sida gjort ingripanden.

– Vi har slagit till på flera olika platser, säger Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral till Nyheter24.

Hon vill dock inte kommentera gripanden eller om de gripna tillhör någon känd organisation.

– Vi utreder inga grupperingar utan brottsmisstankar, säger Hägg.

Bland annat utreder polisen en grov misshandel som är begången den 14 september, samma dag som kravaller uppstod då nazistiska Svenskarnas Parti demonstrerade i Stockholm.

Gruppen misstänks för att ha legat bakom minst ett 30-tal politiska attacker runt om i Mälardalen. Bland annat misstänks medlemmar ur grupperingen för att ha attackerat en meningsmotståndare efter att ha beväpnat sig med släggor och vid ett annat tillfälle attackerade man en ung kvinna i Västerås. Dörren till hennes lägenhet fick ta emot ett flertal yxhugg och en skumsläckare ska ha tömts in genom dörrens brevinkast.

"Tror oss veta vilka de är"

Anledningen till den attacken ska ha varit att kvinnan tidigare haft ett förhållande med en person i högerkretsar.

– Vi tror oss veta vilka det är som utför de här sakerna, en grupp på mellan fem och tio personer, sa Daniel Lindström till Nyheter24 då.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.