Människor som misstänkts för terrorbrott får uppehållstillstånd i Sverige av Migrationsverket. Detta på grund av att lagen säger att de inte kan utvisas.
1 av 5
Människor som misstänkts för terrorbrott får uppehållstillstånd i Sverige av Migrationsverket. Detta på grund av att lagen säger att de inte kan utvisas. - Foto: TT
Under förra året tog Sverige emot 80 000 asylansökningar.
2 av 5
Under förra året tog Sverige emot 80 000 asylansökningar. - Foto: TT
De som söker asyl i Sverige kommer bland annat från Afghanistan och Syrien, områden där terrororganisationer begår grova övergrepp mot befolkningen.
3 av 5
De som söker asyl i Sverige kommer bland annat från Afghanistan och Syrien, områden där terrororganisationer begår grova övergrepp mot befolkningen. - Foto: TT
Migrationsverket kan inte neka människor uppehållstillstånd om de riskerar att skadas i sina hemländer.
4 av 5
Migrationsverket kan inte neka människor uppehållstillstånd om de riskerar att skadas i sina hemländer. - Foto: TT
Syriska flyktingar i ett flyktingläger i Libanon. Många kommer till Sverige i hopp om att få asyl.
5 av 5
Syriska flyktingar i ett flyktingläger i Libanon. Många kommer till Sverige i hopp om att få asyl. - Foto: TT

Misstänkta terrorister får stanna i Sverige – går inte att utvisa

Migrationsverket har gett ett flertal asylsökande personer uppehållstillstånd i Sverige - trots att de är misstänkta för bland annat brott mot mänskligheten.


Det rör sig om ett 20-tal personer som sökt asyl i Sverige och får lov att stanna, skriver Sveriges Radio. De är alla misstänkta för terrorism i form av krigsbrott eller brott mot mänskligheten i exempelvis Syrien

Får inte utvisas

Personer som är misstänkta för terrorbrott har egentligen inte rätt till asyl i Sverige. Men eftersom de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer är det enligt svensk lag inte tillåtet att utvisa dem. 

Magnus Bengtsson, expert på asylfrågor på Migrationsverket, förklarar att det inte finns något att göra. 

– Så är det. På grund av att de inte kan skickas tillbaka får de vistas här, säger han. 

Asylansökan kan avslås

Det är inte ovanligt att misstänkta terrorbrottslingar söker asyl i Sverige. Förra året beslutade Migrationsverket tillsammans med Säkerhetspolisen att frånta 20 personer rätten om asyl i Sverige. 

– Så då exkluderas man trots att man har ett skyddsbehov och får ett utvisningsbeslut. 

Trots att personer inte har rätt till asyl kan de alltså få uppehållstillstånd att vistas i Sverige. 

– Ja, frågan är vad vi skulle göra istället. Detta är den lagstiftning vi har och det är den vi följer. 

Sverige tog under år 2014 emot över 80 000 asylansökningar. Majoriteten av de som sökte kom från Syrien, Afghanistan, Eritrea och Somalia. I dessa länder har extremistgrupper som Islamiska staten och al-Qaida stort inflytande och begår grova övergrepp mot befolkningen, skriver Sveriges Radio

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

Handelsbankens vinst minskar något

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.