1 av 4
Sprit till försäljning.
2 av 4
Sprit till försäljning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Varnar.
3 av 4
Varnar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisens egna artikel.
4 av 4
Polisens egna artikel. - Foto: Faksimil polisen.se

Polisen varnar: Så når langarna dina barn

Tar kontakt med hjälp av sociala medier.


Sommarlovstider betyder bråda tider för polisen. På sin egen hemsida går man nu ut och varnar för hur langningen går till via nätet och sociala medier.

– Annonseringen sker helt öppet på sociala medier som Instagram och Facebook, säger Christoffer Bohman, sektionschef utredningssektion i Stockholms city, till egna sajten.

Bild: TT

Och langarna vet hur de lockar sina unga kunder. Polisen skriver att de är "är aktiva i sin marknadsföring och kontaktar de unga genom att följa eller bli vän med dem på sociala medier". Vilket betyder att deras egna inlägg också snart börjar dyka upp i ungdomarnas egna flöden.

– Annonserna ser ut på samma sätt som vanlig reklam. De är utformade på ett kundvänligt sätt där man tydligt berättar vad man har i lager. Langarna erbjuder också snabba leveranser, i vissa fall dygnet runt, säger kriminalinspektör Annika Ljung, vid Stockholmspolisen, till polisens webbsida.

Bild: TT

Vilket alltså ökar under sommarloven, något som syns på annonsernas utformning: ”Nu är det lov och vi har fyllt på våra lager. Vodka finns att få tag på till bra priser.”

Polisen hävdar att det inte bara är alkohol som finns ute till försäljning utan även droger och vapen. Men det finns ett enkelt råd till föräldrar som inte vill att deras barn ska utsättas för fara.

– Jag tycker att man ska vara en ”jobbig” förälder. Ha koll på vad barnen har på sina rum och vilka de umgås med både i den fysiska vardagen och på nätet. Och framförallt prata med din ungdom. Ha en kontinuerlig dialog om värderingar när det gäller alkohol och droger, säger Ljung till polisen.se.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!