Stockholm

Politiker knivskuren i sitt hem av maskerad man i natt – polisen jagar gärningsman

Det var vid halv ett-tiden i natt som det knackade på dörren hemma hos Alexander Bengtsson, moderat kommunpolitiker i Uppsala. När han öppnade stod en maskerad man i dörröppningen.
1 av 4
Det var vid halv ett-tiden i natt som det knackade på dörren hemma hos Alexander Bengtsson, moderat kommunpolitiker i Uppsala. När han öppnade stod en maskerad man i dörröppningen. Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån
Han vill inte kommentera i detalj vad som hände eftersom det finns en pågående förundersökning, men berättar ändå för Nyheter24 att han efter omständigheterna mår okej.
2 av 4
Han vill inte kommentera i detalj vad som hände eftersom det finns en pågående förundersökning, men berättar ändå för Nyheter24 att han efter omständigheterna mår okej. Foto: Privat
Polisen betraktar nu nattens dåd som ett hatbrott.
3 av 4
Polisen betraktar nu nattens dåd som ett hatbrott. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Man har ingen misstänkt i nuläget och vädjar nu till allmänheten efter tips.
4 av 4
Man har ingen misstänkt i nuläget och vädjar nu till allmänheten efter tips. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexander Bengtsson, lokalpolitiker i Uppsala, attackerades med kniv i sitt hem i natt av en maskerad man. Polisen utreder händelsen som ett hatbrott och jagar fortfarande gärningsmannen.


Läs mer

Det var vid halv ett-tiden i natt som det knackade på dörren hemma hos Alexander Bengtsson, moderat kommunpolitiker i Uppsala. När han öppnade stod en maskerad man i dörröppningen.

– Mannen knuffade omkull honom så att han föll ner, och i samband med det blev han rispad ytligt på kroppen av ett vasst föremål. Han tror att det är en kniv, men det är lite oklart. Sen försvann gärningsmannen i okänd riktning, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson, till Nyheter24.

Alexander Bengtsson skadades inte allvarligt fysiskt, men chockades av händelsen. Han vill inte kommentera i detalj vad som hände eftersom det finns en pågående förundersökning, men berättar ändå att han efter omständigheterna mår hyfsat.

– Jag mår okej, säger han till Nyheter24.

Alexander Bengtsson har utsatts för grova hot tidigare. Då har det bland annat handlat om hans hudfärg, hans sexuella läggning och hans åsikter om invandring. Polisen betraktar nu nattens dåd som ett hatbrott.

– Vi betraktar det här som ett hatbrott eftersom vi misstänker att motivet är kopplat till hans person, säger Christer Nordström.

Lars-Peter Swärdh, partiombudsman för moderaterna i Uppsala län, tycker att attacken mot Alexander Bengtsson är fruktansvärd och berättar att partiet nu stöttar honom på alla sätt.

– Det spelar egentligen ingen roll om man är politiker eller inte. Det är obehagligt att vara utsatt för hot i vilket fall. Det som har hänt i natt är väl det värsta man kan råka ut för. Människor kanske drar sig för att ta politiska uppdrag om man också riskerar att hotas, och då är det ett hot mot demokratin. Det är allvarligt, säger Lars-Peter Swärdh.

Polisen har ingen misstänkt i nuläget och vädjar nu till allmänheten efter tips.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.