Våldsbrott med dödlig utgång har ökat i Sverige sedan 2007.
1 av 2
Våldsbrott med dödlig utgång har ökat i Sverige sedan 2007. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Användningen av skjutvapen har ökat.
2 av 2
Användningen av skjutvapen har ökat. - Foto: Staffan Löwstedt / SCANPIX

Så många föll offer för dödligt våld i Sverige förra året

Den största ökningen sedan 2007.


Under 2015 föll 112 personer offer till följden av dödligt våld. Det är en ökning med 25 personer jämfört med 2014, vilket är den största ökningen under 2000-talet sedan 2007. Trots de ökade siffrorna har våldet minskat sedan 1990-talet. Statistiken kommer ifrån den rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade idag.

I rapporten har konstaterande fall där våld med dödlig utgångspunkt studerats. Under rubriceringen dödligt våld menas mord, dråp, barnadråp och misshandel. Konstaterande fall är de fall som har skett och anmälts i Sverige och där offren med stor sannolikhet dött av våld.

Majoriteten, 71 procent, av fallen har anmälts i storstadsregionerna kring Stockholm, Väst och Syd. Mönstret har varit oföränderligt sedan 2010, men rapporten visar också en ökning av dödligt våld i Region Väst. Här har fallen fördubblats under 2015 i förhållande till 2014.

En av anledningarna till att siffrorna är högre än under 2014 kan vara ökningen av dubbel- och trippelmord. I augusti dödades två personer när Abraham Ukbagabir gick till attack på Ikea i Västerås. Två månader senare högg 21-åriga Anton Lundin fyra personer på Kronans skola i Trollhättan. Tre av dem dog.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.