Antalet anmälda sexbrott har ökat lavinartat i Storbritannien, enligt en studie från Plan International UK. (Bilderna är genrebilder)
1 av 3
Antalet anmälda sexbrott har ökat lavinartat i Storbritannien, enligt en studie från Plan International UK. (Bilderna är genrebilder) - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / Claudio Bresciani TT BILD
Till och med barn i förskoleåldern har blivit anmälda för att ha begått sexuella övergrepp och trakasserier. (Bilden är en genrebild)
2 av 3
Till och med barn i förskoleåldern har blivit anmälda för att ha begått sexuella övergrepp och trakasserier. (Bilden är en genrebild) - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT BILD
94 procent av förövarna är pojkar, enligt undersökningen. (Bilden är en genrebild)
3 av 3
94 procent av förövarna är pojkar, enligt undersökningen. (Bilden är en genrebild) - Foto: TT BILD

Fyraåring polisanmäld – för sexuellt övergrepp mot annat barn

En fyraåring har blivit anmäld för att ha utfört ett sexuellt övergrepp. Sexbrotten bland barn ökar lavinartat enligt en ny studie.


Antalet anmälda sexbrott har ökat lavinartat i Storbritannien, enligt en studie från Plan International UK.

På bara fyra år har siffran tredubblats, från 719 stycken mellan 2011-2012 till 1 955 under 2014-2015. Det innebär ett snitt på 10 anmälda sexbrott per skoldag.

Men nu menar experter att de alarmerande siffrorna inte nödvändigtvis betyder att sexbrotten i sig har ökat, utan snarare att skolorna har blivit extremt överkänsliga mot alla former av kroppskontakt eller kommentarer.

I England har en femårig flicka blivit anmäld för att ha sexuellt utnyttjat en pojke under 13 år och en annan femårig pojke blev anmäld för att ha gjort detsamma mot en flicka under 13 år.

I Wales har en fyraåring blivit anklagad för sexuellt ofredande.

Nästan två tredjedelar av alla brottsoffer är flickor och 94 procent av de anklagade förövarna är pojkar, enligt statistiken, som kommer från 34 av 45 polisdistrikt i England, Wales och Nordirland.

Enligt Lucy Russel, kampanjansvarig för UK Girls Rights, är sexuella trakasserier och övergrepp en del av vardagen för flickor i skolan och hon kräver nu att regeringen tar ett ordentligt krafttag för att få bukt på problemet.

– Det bortförklaras ofta som lite tjafs eller ett skämt, som tjejerna helt enkelt bara får ta. Men när flickorna har tillfrågats om hur de känner, så uttrycker de att de känner sig trakasserade och illa till mods och det är verkligen en varningssignal, säger Lucy Russel till Daily Mail.

Hon understryker också att varje gång en person kommer undan med någonting litet, så ger det en signal till personen att det är okej ta det ett steg längre nästa gång. Därför menar hon att det är så viktigt att skolor tar klar och tydlig ställning mot all form av trakasserier och övergrepp.

Lucy Russel vill uppmärksamma att när riktigt små barn begår sexuella handlingar, så kan det vara ett tecken på att de själva har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vilket bör tas i beaktande.

En anledning till det ökande aggressiva sexuella beteendet kan bero på det ökade porrtittandet bland barn, vilket du kan läsa om i Nyheter24:s intervju med brottsutredare Nina Rung.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.