Manifestation utanför stadshuset i Malmö under måndagen, till minne av 16-årige Ahmed Obaid som sköts till döds i stadsdelen Rosengård förra veckan.
1 av 4
Manifestation utanför stadshuset i Malmö under måndagen, till minne av 16-årige Ahmed Obaid som sköts till döds i stadsdelen Rosengård förra veckan. - Foto: TT BILD
På kontot postades också många bilder på märkesklockor och sedelbuntar.
2 av 4
På kontot postades också många bilder på märkesklockor och sedelbuntar.
Även vapen förekom i en del av bilderna.
3 av 4
Även vapen förekom i en del av bilderna.
Många bilder illustrerade olika former av narkotika.
4 av 4
Många bilder illustrerade olika former av narkotika.

Anonymt konto pekar ut Ahmeds mördare – bilderna kan tysta viktiga vittnen

Instagramkontot med användarnamnet "vasterortssoliders" publicerade även bilden från mordplatsen på den mördade 16-åringen.


Under torsdagskvällen förra veckan sköts 16-åriga Ahmed Obaid till döds vid Rosengård i Malmö.

Polisen hittade pojken allvarligt skadad vid en busshållsplats. Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Enligt uppgifter från polisen ska mördaren först ha avlossat skott mot 16-åringens ben och kropp och sedan återvänt och skjutit mot huvudet.

Polisens mordutredare jobbar för fullt med att kartlägga de sista timmarna i Ahmed Obaids liv, men avgörande detaljer saknas fortfarande och polisen vet i nuläget inte varför han blev skjuten.

Enligt Sydsvenskan har ett stort antal personer hört av sig med uppgifter om mordet, med ett femtontal olika möjliga motiv som nu ska analyseras och värderas.

Manifestation utanför stadshuset i Malmö under måndagen, till minne av 16-årige Ahmed Obaid som sköts till döds i stadsdelen Rosengård. Bildkälla: TT

Det finns i dagsläget ingen namngiven misstänkt eller någon som är frihetsberövad. En teori är att mordet ska ha varit ett misstag och att skotten egentligen var ämnade för någon annan.

Under dagen har det riktats stor uppmärksamhet i sociala medier kring en bild på Ahmed Obaids döda kropp, som har fått spridning. Vittnen har berättat att platsen lystes upp av kamerablixtar under räddningsinsatsen av 16-åringen.

Det är i synnerhet ett specifikt Instagramkonto med användarnamnet "vasterortssoliders" som har mötts av stor ilska och raseri under dagen, då kontot spred den ocensurerade bilden på den avlidna pojken på mordplatsen.

Bildkälla: Instagram

Bilden fick på kort tid ett stort antal kommentarer från upprörda personer som vädjade om att bilden skulle tas bort. Många skrev också att de hade anmält bilden, både till Instagram och till polisen.

Bildkälla: Instagram

På sajten IMGUR har en användare lagt upp en borttagen bild där Instagramkontot vasterortssoliders pekar ut en maskerad person som "mördaren". Bilden är en faksimil från Sydsvenskans bild från en manifestation i Malmö under fredagskvällen.

Bildkälla: Instagram

Instagramkontot hade under förmiddagen publicerat totalt 60 bilder. På kontot förekom uteslutande bilder föreställande vapen och olika typer av narkotika.

Bildkälla: Instagram

Flera bilder visade stora sedelbuntar och märkesklockor, vilket även kan ses i bildspelet längst upp i artikeln.

Bildkälla: Instagram

Där fanns också flera bilder på delvis- eller helt avklädda unga tjejer, som i bildtexterna beskrevs med nedsättande ord.

Bildkälla: Instagram

Andra bilder visade märkeskläder till försäljning och även bilder på polisbilar med bildtexter och kommentarer innehållandes förkortningen FTP.

Bildkälla: Instagram

Under en bild indikerades det att mannen på bilden, som poserar med vapen, har "folk på sig".

Bildkälla: Instagram

Strax efter lunch hade kontots säkerhetsställningar ändrats till privata, men antalet bilder var fortfarande detsamma.

När Nyheter24 kontaktar polisens pressansvariga har de inte nåtts av informationen om Instagramkontot än, trots att flera personer har skrivit i sociala medier att de har polisanmält kontot och uppmanar andra att göra detsamma.

"Om man upplever att kontot lägger ut text och bild som är brott mot någon lag eller förordning ska det anmälas så får polisen och åklagaren utreda det" skriver Towe Hägg vid region Stockholms mediecenter i ett uttalande till Nyheter24 senare under dagen.

En stund efter det, under tisdagseftermiddagen, dröjde det inte länge förrän Instagramkontot togs bort helt och hållet från Instagram. Kontot hann vara aktivt i drygt en vecka innan det raderades, trots flera anmälningar om granskning.

Bildkälla: Instagram

Förundersökningsledaren J-B Cederholm vid Malmöpolisen har tidigare kallat spridningen i sociala medier av bilden på den döda 16-åringen för "omdömeslös".

Han menar att även om bilden inte försvårar utredningen i sig så kan den samtidigt skrämma vittnen till tystnad, samt att spridningen av bilden är en katastrof för offrets familj och anhöriga.

– De flesta människor har aldrig sett en död människa på bild, möjligtvis en mormor eller morfar i en lugn miljö. Bilden på Ahmed är otäck att titta på. Det tycker även jag, som har jobbat som mordutredare 22 år, har J-B Cederholm sagt till Sydsvenskan.

Ahmed Obaid har av sin pappa beskrivits som en person som inte hade gjort något mot någon. Han gick i skolan, tränade och gick till loppmarknaden. Men han sprang aldrig ute på gatorna, menar pojkens pappa i en intervju med Sydsvenskan tidigare.

Nyheter24 skrev under gårdagen om en tonårsflicka som hittades blodig på gatan, där polisen nu misstänker mordförsök. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!